Sağlık Bakanlığı 'maymun çiçeği virüsü' için rehber yayınladı

Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği virüsünü ‘küresel acil durum’ ilan etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı da bir rehber hazırladı. Rehberde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar detaylı bilgiler yer aldı.

Sağlık Bakanlığı 'maymun çiçeği virüsü' için rehber yayınladı - Sayfa 1

Dünya henüz koronavirüs salgınının etkisinden kurtulamamışken, sayıları hızla artan maymun çiçeği salgını uluslararası kamuoyunda panik yaratmaya devam ediyor. tarafından 'küresel acil durum' ilan edilmişti. Türkiye'de de yakından takip edilen maymun çiçeği virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı. İşte o rehberden dikkat çeken başlıklar... 

110
Sağlık Bakanlığı 'maymun çiçeği virüsü' için rehber yayınladı - Sayfa 2

BU BELİRTİLERE DİKKAT
Maymun Çiçeği klinik olarak, ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabilir. Genellikle 2-4 hafta süren semptomları vardır.

210
Sağlık Bakanlığı 'maymun çiçeği virüsü' için rehber yayınladı - Sayfa 3

ÇİĞ ETTEKİ RİSK
Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü.

310
Sağlık Bakanlığı 'maymun çiçeği virüsü' için rehber yayınladı - Sayfa 4

YAKIN TEMAS TEHLİKESİ
İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir. 

410