Prof. Ceyhan: İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türk bilim insanlarının girişimiyle Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurduğu, burundan sprey olarak uygulanan intranazal Kovid aşısı ile aşılananın başkasına virüş bulaştırmayacağını söyledi.

Prof. Ceyhan: İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor - Sayfa 1

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, burundan sprey olarak uygulanan intranazal Kovid aşısında çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Prof. Ceyhan: İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor - Sayfa 2

Koca, Türk bilim insanlarının girişimi sonuçlanırsa bu aşıda üretim verimliliğinin çok yüksek olacağını, 1 tesiste yılda 250 milyon doz üretilebileceğini kaydetti.

Prof. Ceyhan: İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor - Sayfa 3

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, intranazal Kovid aşısına ilişkin değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Ceyhan, pandemi aşılarında ilk sıraya konulan hedefin salgını bitirmek olduğunu belirtti.

Prof. Ceyhan: İntranazal aşı koronavirüsü bulaştırmayı önlüyor - Sayfa 4

Pandemiyi bitirebilmenin en kolay yolunun da bulaşı önlemek olduğunu vurgulayan Ceyhan, "Bulaşın engellenmesi için canlı bir aşı olması lazım. Ancak canlı koronavirüs aşısını geliştirmek 3 yıldan önce mümkün değil. Canlı olan ama içindeki koronavirüs canlı olamayan vektör aşılar var. Adenovirüs canlı ve sadece koronavirüsün dikenli yapısının geni var. Yakın bir sürede bulaşı engelleyebilecek tek aşı adayı 'İntranazal Kovid' aşısı gibi görünüyor. Pandemi aşısında bir başka önemli şey, kolay ulaşılabilecek, kolay üretilebilecek, uzun süre dayanabilecek. Dolayısıyla birçok kullandığımız aşı bu özellikleri taşımıyor" dedi.