Otomobil fiyatlarını aşağı çekecekti- Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiler

Otomotiv sektörünün parlayan Çinli yıldızı Great Wall Motors Türkiye pazarından tamamen çekilme kararı aldı. GMW’nin kararının otomobil fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor.

Otomobil fiyatlarını aşağı çekecekti- Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiler - Sayfa 1

Yaşanan çip krizi ve Avrupalı otomotiv üreticilerinin aksaklıkları Çinli üreticilere Türkiye’nin yolunu açtı. Böylece Chery, BYD, Skywell, Aion, MG gibi çok sayıda marka kısa sürede Türkiye pazarına girdi. Uygun fiyattan araç satışlarıyla bilinen markalara bir yenisi daha eklenmek üzereydi ki talihsizlik yaşadı.

Otomobil fiyatlarını aşağı çekecekti- Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiler - Sayfa 2

TÜRKİYE’DEN ÇEKİLME KARARININ NEDENİ BELLİ OLDU

ekonomigazetesi.com tarafından servis edilen habere göre Çinli üretici Great Wall Motors, artan maliyetler ve regülasyonlar nedeniyle Türkiye’deki fabrika yatırımını askıya aldığını açıkladı.

Otomobil fiyatlarını aşağı çekecekti- Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiler - Sayfa 3

Öte yandan Çinli markanın elektrikli araçları Avrupa’da gereken başarıyı yakalayamadı ve benzin araçlarında da AB TİP onayı yok. BU nedenler de Çinli üreticinin Türkiye’den çekilmesine yol açtı. Çinli markanın yatırım kararından vazgeçmesinde Türkiye’de artan maliyetlerin yanı sıra regülasyonların çok sık değişmesi de etkili oldu.

Otomobil fiyatlarını aşağı çekecekti- Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiler - Sayfa 4

Çin’den ithal edilen araçlara çeşitli ek vergiler getiren hükümet, son olarak yayımladığı bir tebliğ ile bu ülkeden gelen elektrikli araçlara 7 farklı bölgede en az 20 servis noktası kurma zorunluluğu gibi bir takım şartlar getirmişti. Tebliğde belirsizliğin giderilmesini bekleyen de pek çok konu var.