Muharrem Sarıkaya: İkinci doz muammasının nedeni

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, ikinci doz BioNTech aşısı olacakların randevularının ertelenmesine yönelik karar iptal edilmesinin arka planını yazdı. Sarıakya’nın aktardığına göre “Verilen talimat yanlış anlaşılmış” ve “Yoğun tepki gelince değiştirildi” şeklinde iki görüş öne çıktı.

Muharrem Sarıkaya: İkinci doz muammasının nedeni - Sayfa 1

 Koronavirüs Bilim Kurulu, aşı programı dahilinde vatandaşlara uygulanan Covid-19 BioNTech aşısında, mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak birinci doz ile ikinci doz arasındaki sürenin 6 ila 8 haftaya uzatılmasının uygun olduğu yönünde bir karar aldı. İkinci doz için randevu almış kişiler, randevu gününde aşı olabilecekleri gibi, randevularını yeni karar doğrultusunda güncelleyebilecekler. Yeni randevu alacaklar için bu süre dikkate alınacak.

Muharrem Sarıkaya: İkinci doz muammasının nedeni - Sayfa 2

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında ikinci doz BioNTech aşılarıyla ilgili yaşanan durumu şöyle özetledi:

Muharrem Sarıkaya: İkinci doz muammasının nedeni - Sayfa 3

Bilim Kurulu toplantısı sonrası önceki akşam aşıda tam anlamıyla ikinci doz karmaşası yaşandı. Sağlık Bakanı Koca, toplantı sonrası aşıda iki ay kadar sıkıntılı bir süreç yaşanacağını belirtti ve Biontech aşısında ikinci doz için sürenin üç haftadan, Bilim Kurulu’nun ve üretici firmanın da onayı doğrultusunda 6-8 haftaya çıkardıklarını açıkladı.

Muharrem Sarıkaya: İkinci doz muammasının nedeni - Sayfa 4

Bunun alınmış randevular için geçerli olup olmayacağına ise açıklık getirilmedi. Herkes Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden gece gelen SMS mesajı ile randevuların iptal edildiğini, yeni duruma göre ikinci doz için yeniden randevu alınmasını istedi. Sosyal medyada bu durum ciddi bir eleştiri bombardımanına tutuldu. “Hani ikinci dozlar ayrılmıştı?” sorularına yol açtı. Sabah ise Sağlık Bakanlığı ikinci bir duyuru ile daha önce alınmış ikinci doz aşı randevularının geçerli olduğunu bildirdi.