Mercedes alan da Fiat Egea alan da aynı vergiyi ödüyor!

Sıfır otomobil fiyatları artmaya devam ederken gelinen son noktada bütün otomobillerin yüzde 80’lik vergi diliminden başladığı görüldü. Bu noktada 1 milyonluk otomobil de 3 milyonluk otomobil de aynı vergi matrahını ödüyor. ÖTV matrahları için herhangi bir güncelleme yapılmazken sektör temsilcileri bu duruma bir an evvel çözüm getirilmesini talep ediyor.

Mercedes alan da Fiat Egea alan da aynı vergiyi ödüyor! - Sayfa 1

Türkiye’de otomobil pazarı yüksek vergi sistemi ve kur ile tüketici nezdinde zor günler yaşıyor. İlk çeyrekte pazar beklentilerin üzerinde seyretse de sektör temsilcileri Nisan sonrasında ilk 3 aydaki iştahın olmayacağını kaydediyor.

126
Mercedes alan da Fiat Egea alan da aynı vergiyi ödüyor! - Sayfa 2

Özellikle matrah dilimlerinin güncellenmemesi yüzde 45-50-60-70 özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının anlamsız kalmasına neden oldu. Sıfır araçta başlangıç fiyatları neredeyse birkaç model dışında artık 1 milyon lira seviyesinde. Düşük vergi dilimindeki modellerin satış payı arttı.

 
 

226
Mercedes alan da Fiat Egea alan da aynı vergiyi ödüyor! - Sayfa 3

ALT SINIFTA ÜST SINIFTA AYNI VERGİYİ ÖDÜYOR
Karar’da yer alan habere göre, 1.5 milyon liralık Fiat Egea’yı alan da 3 milyon liralık Mercedes C Serisi’ni alan da aynı vergiyi yani yüzde 80’i ödüyor.

326
Mercedes alan da Fiat Egea alan da aynı vergiyi ödüyor! - Sayfa 4

Sektör temsilcileri de aradaki bu uçurum için bir an evvel önlem alınması gerektiğini ifade ediyor. Gelinen noktada artık tüketiciler de otomobil alırken vergisi düşük segmentleri tercih etmeye başlıyor.

426