Mehmet Barlas: Koca Türkiye Ay'a gitmeyi hayal bile edemez mi yani?

Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, Erdoğan'ın '2023'te Ay'a gidiyoruz' sözleriyle duyurduğu Milli Uzay Programı'nı değerlendirdiği yazısında "Elon Musk adında bir kişi Mars'a koloni kurmayı planlarken, koca Türkiye Ay'a gitmeyi hayal bile edemez mi yani?" diye yazdı.

F5HABER F5HABER
Mehmet Barlas: Koca Türkiye Ay'a gitmeyi hayal bile edemez mi yani?

Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, Türkiye’nin Ay’a gitme projesi hakkında bir köşe yazısı kaleme aldı. “Ay’a gideceğiz” diyen Barlas, “Elon Musk adında bir kişi Mars'a koloni kurmayı planlarken, koca Türkiye Ay'a gitmeyi hayal bile edemez mi yani?” diye sordu.

Barlas, bugünkü köşe yazısında “Topluma yeni bir heyecan aşılamak konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerinde kim olabilir ki?” dedi ve özetle şu görüşlerini dile getirdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hayran olmamak mümkün değil. Şu anda hafta sonları evden çıkmamızın yasak olduğu bir dönemde, uzaya gideceğimizi açıklıyor. İşin garip yanı, bazılarımızın bunu hafife ve hatta alaya almaları değil midir? "Lokantaya gidemiyoruz, Ay'a mı gideceğiz" diyerek aşağılık kompleksini seslendirenlere koyulacak teşhis bellidir: "Sizde aşağılık kompleksi yok, siz doğrudan aşağılık olabilirsiniz."


Barlas yazısında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Ben size söyleyeyim. Ay'a da gideceğiz, daha ötesine de... Elon Musk adında bir kişi Mars'a koloni kurmayı planlarken, koca Türkiye Ay'a gitmeyi hayal bile edemez mi yani? Bırakın uzaya çıkmayı, yeni bir anayasa yapmaktan bile aciz mi bu millet? İşleri güçleri "Demokrasi" ve Özgürlük" demek olan kesimin, bunları yeni bir anayasa yerine Boğaziçi'nin Gezi heveslisi kesimlerinde aramaları normal mi yani?

Milli Uzay Programı nedir, ne anlama geliyor?

Türkiye'nin uzay programını içeren Milli Uzay Programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu. Türk uzay insanı yetiştirme çalışmalarının da olduğu programda, uzak teknolojilerindeki Türkiye'nin ihtiyaçlarına yönelik altyapının geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye Milli Uzay Programı'nda neler var?

MİLLİ UZAY PROGRAMI NEDİR? 

Milli Uzay Programı, Dünya’daki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek üzere ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırlanmış kapsamlı projedir.

MİLLİ UZAY PROGRAMI AMAÇLARI NELER? 

•    Ülkemizde uzay teknolojileri alanındaki ihtiyaçlar ve yetenekler çerçevesinde öne çıkacak  teknolojilerin ve altyapıların geliştirilmesi,
•    Ülkemizin dışa bağımlığının azaltılması,
•    Uzay teknolojilerinin ülkemizin kalkınmasında bir araç olarak kullanımı için planlanması,

•    Uzay alanında mevcut teknolojilerin ve başarıların milli teknolojiler ile daha ileriye taşınması, 
•    İnsanlığın bilimsel bilgi ve tecrübesine katkı sağlanması,
•    Başta gençler olmak üzere ülkemiz insanının uzay farkındalığının artırılması.


HEDEFLERİ 

1- Cumhuriyetimizin 100. yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek,

2- Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarmak,

3- Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek,

4- Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak,

5- Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırımlar yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmak,

6- Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir ülkekonumuna getirmek,

7- Uzay sanayi ekosisteminin geliştirilmesi,

8- Uzay teknolojileri geliştirme bölgesi,

9- Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek,

10- Bir Türk vatandaşını bilim misyonuyla uzaya göndermek.

TUG NEDİR, NE ZAMAN KURULDU? 

Uzay faaliyetlerinde yerliliği ve milliliği ön plana alan politikası ile ülke içi uzay çalışmaları ekosistemi oluşturmak öncelik olarak görülmektedir. Bu ekosistem içinde dinamik ve girişimci özel sektör de yer almaya başlamıştır. Bu gelişmeler neticesinde; 13.12.2018 tarihli ve 23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak Türkiye Uzay Ajansı kurulmuştur. 7 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile de Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri atanmıştır.

 

SONRAKİ HABER