Fatih Altaylı: Ayasofya'yı ibadete açma kararı kesinmiş

Siyasetin gündemindeki 'Ayasofya' tartışmalarına dair her gün yeni açıklamalar geliyor.HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre Ayasofya'nın ibadete açılma kararının kesinleştiğini iddia etti.

F5HABER F5HABER
Fatih Altaylı: Ayasofya'yı ibadete açma kararı kesinmiş

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra ilk cuma namazını kıldığı, fethin simgesi Ayasofya'da 86 yıldır ibadet yapılmıyor. İlk olarak 360 yılında inşa edilen daha sonra çeşitli doğa olayları nedeniyle yıkılması üzerine birçok kez yeniden yapılan Ayasofya 1453'te İstanbul’un fethedilmesinin ardından camiye dönüştürüldü. Cami 1931'de ibadete kapatıldı, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla da bu kez müze olarak yeniden açıldı

Danıştay Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemli davayı gündemine aldı. Yüksek Mahkeme davayı 2 Temmuz’daki duruşmalı yargılamada karara bağlayacak.

Dairenin, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulup, kararı iptal etmesi durumunda 86 senedir müze olarak kullanılan Ayasofya'nın yeniden cami yapılmasının önü açılacak. 

KARAR KESİN

Siyasette bir süredir tartışılan bu konu bugün Habertürk yazarı Fatih Altaylı'nın da gündemindeydi. Altaylı yazısında Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre Ayasofya'nın ibadete açılma kararının kesinleştiğini yazdı. 

Altaylı, "Ayasofya’nın ibadete açılması için çok da karmaşık ve zorlu bir süreç gerekmediğini, sadece ve sadece Cumhurbaşkanlığı kararı ile, yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek imzalı bir kararı ile Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılabileceğini yazdım dün. Hem konuya hem de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın bir dostumdan aldığım bilgi şöyle: Ayasofya’nın ibadete açılması uluslararası bazı sorunlara neden olacağı için bunlar üzerinde bir çalışma yürütülüyormuş. Fakat ibadete açma kararı kesinmiş." düşüncesini dile getirdi.

Altaylı, "Cami olarak kullanımı devam edecekmiş ama müze olarak da gezilebilecekmiş. Bunun üzerine bir planlama yapılıyormuş. Muhtemelen orta bölümde ibadet yapılırken, bunu çevreleyen alan müze olacakmış.
'Peki leri ne yapacaksınız, cemal görünen yerlerde namaz kılınması sakıncalı değil mi? Yusuf Halaçoğlu Hoca yok diyor ama tam minberin üzerinde bile Hz. Meryem ve Hz. İsa tasvirleri var.! 'Muhtemelen yüz bölümleri bir örtü ile kapatılır. Başka türlü olmaz' dedi." ifadesini kullandı. 

SONRAKİ HABER