Ahmet Hakan: "'Bütün bunlar liyakatsiz dış politika yüzünden başımıza geldi' diye dövünenler haklıdır

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, ABD Başkanı Biden'in "Ermeni soykırımı" ifadesini değerlendirdiği yazısında "'Bütün bunlar liyakatsiz dış politika yüzünden başımıza geldi' diye dövünenler haklıdır. Biden’e layık liyakatli bir dış politika izlemedik. Oysa eskiden böyle mi oluyordu? Çok liyakatli bir dış politikamız vardı, çooooook!" diyerek ironi yaptı.

F5HABER F5HABER
Ahmet Hakan: "'Bütün bunlar liyakatsiz dış politika yüzünden başımıza geldi' diye dövünenler haklıdır

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımladı.  "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz" cümleleriyle başladığı açıklamasında; İstanbul'dan "Konstantinapolis" olarak bahseden ABD Başkanı mesajında, "24 Nisan 1915'te Konstantinopolis'te Ermeni aydınları ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkililerince tutuklanmasıyla başlayarak 1,5 milyon Ermeni bir imha harekatı dahilinde sınırdışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü" dedi.
 

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Biden'ın bu açıklamalarını değerlendirdiği yazısında "Açıklamanın sonuna gelince... Birden irkildim. Şöyle diyordu Biden: 'Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl tecrit edeceğimizle ilgilenmek bizim için önemli bir iş olacak. Özellikle Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetleri... Ve birçok farklı şey.' Biden’ın asıl derdi işte budur! Tam da budur. Yani Türkiye..." yorumunda bulundu. 

İRONİ YAPTI

Hakan'ın "Liyakatsiz dış politika işte buna yol açar" başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Biden, henüz ABD’ye başkan seçilmeden önce meşhur bir açıklama yapmıştı. 'Dur, bir daha bakayım o konuşmaya' dedim.
Açtım, baktım. Açıklamanın sonuna gelince... Birden irkildim. Şöyle diyordu Biden: 'Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini nasıl tecrit edeceğimizle ilgilenmek bizim için önemli bir iş olacak. Özellikle Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetleri... Ve birçok farklı şey.'

BİDEN'İN ASIL DERDİ

Biden’ın asıl derdi işte budur! Tam da budur. Yani Türkiye... Doğu Akdeniz’de faaliyet yapmasa... Azerbaycan’ın yanında yer almasa... Suriye’nin kuzeyinde attığı adımları atmasa... Libya ile anlaşma imzalamasa... Biden açısından... Türkiye diye bir sorun olmayacaktı. Ve Biden da muhtemelen kendisinden önceki Amerikan başkanları gibi, 'soykırım' demeden geçiştirecekti 24 Nisan bildirisini. Böylece... Türkiye’nin dış politikası... Biden’a layık ve de çok liyakatli bir hale gelmiş olacaktı.

Ama Türkiye, dış politikada liyakati... Biden’e layık olmak üzerine kurmak yerine kendi çıkarlarına layık olmak üzerine kurmayı tercih ettiği için Biden, 'soykırım' deyiverdi. 'Bütün bunlar liyakatsiz dış politika yüzünden başımıza geldi' diye dövünenler haklıdır. Biden’e layık liyakatli bir dış politika izlemedik. Oysa eskiden böyle mi oluyordu? Çok liyakatli bir dış politikamız vardı, çooooook!"

SONRAKİ HABER