Abdurrahman Dilipak: Sağlık ve eğitim bakanlıkları yerel yönetime devredilmeli

"Bugünkü müfredatla geleceğin dünyasını anlamak mümkün değil. Geleceği anlamak için bir an önce sistemde radikal değişikliğe gitmek gerek." diyen Akit yazarı Abdurrahman Dilipak "Türkiye’de yerel yönetim ve buna dayalı idari sistem her 100.000 nüfustan oluşan bir şehirden oluşmalı" görüşünü dile getirdi.

F5HABER F5HABER
Abdurrahman Dilipak: Sağlık ve eğitim bakanlıkları yerel yönetime devredilmeli

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak bugünkü yazısında dikkat çeken cümlelere imza attı.

"Bu kadar bakan çok değil mi?" diye söz başlayan Dilipak "Türkiye’de yerel yönetim ve buna dayalı idari sistem her 100.000 nüfustan oluşan bir şehirden oluşmalı. Her büyük şehirde bir vali, ayrıca 1 milyon nüfustan oluşan kümeler için bir bölge valisi atanmalı, kümedeki iller vali yardımcıları, her mega şehirde, bir koordinatör vali, şehirler vali yardımcılarına bağlı idari amirlerle yönetilmeli. Şehir idarelerindeki halkla ilgili işler büyük ölçüde belediye birimleri üzerinden yapılmalı. Belediyelerle merkezi hükümet ve valilik arasında eş güdüm sağlanmalı. Daire başkanlıkları merkezi yönetimce atanmalı." diye yazdı. 

"KISMİ ÖZERKLİK SAĞLANMALI"

"Sağlık ve Maarif büyük ölçüde yerel yönetime devredilmeli" diyen Dilipak " Valilik ve yerel yönetimlerdeki çift başlılık sona erdirilmeli. Burada Valilik ve belediye arasında eşgüdüm ve kısmı özerklik sağlanmalı." ifadelerine yer verdi. 

"YÖK TASFİYE EDİLMELİ"

Üniversitelerin de "tamamen özerk hale getirilmesi" görüşünü dile getiren Dilipak YÖK'ün tasfiye edilerek "Tedrisat tamamen kaldırılmalı, 21.YY’ın teknik imkanları ile yeni bir maarif sistemine geçilmelidir." dedi. 

"İKİ MECLİSLİ DÜZENE GEÇİLMELİ"

Dilipak "İki dereceli seçime gidilmeli, 2 Meclisli bir düzene geçilmeli" görüşünü savunan Dilipak "Bir ülkede ne kadar çok yasa ve ne kadar çok bürokrat varsa, o ülkede özgürlükler o kadar az, rüşvet o kadar çok, işler o kadar geç ve güç oluyor demektir. Bizim geleneğimizde kamu gelirinin en fazla %20’si kamu idaresinin giderleri için harcanır. Bizde durum ne! Bakın geleceğin dünyasında bu kadar bakanlık, bu kadar bürokrasi olmayacak." diye yazdı. 

SONRAKİ HABER