Maymun çiçeği virüsü paniğe yol açtı! Ölüm oranı ne kadar? Aşısı var mı?

"Maymun çiçeği virüsü ne zaman ortaya çıktı?", "Hangi ülkelerde görüldü?", "Maymun çiçeği virüsün aşısı var mı?", "Maymun çiçeği virüsünden ölüm oranı ne kadar?", "Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor ve belirtileri neler?" sorularının yanıtını bu haberde bulabilirsiniz.

Maymun çiçeği virüsü paniğe yol açtı! Ölüm oranı ne kadar? Aşısı var mı? - Sayfa 1

İlk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsü son 2 haftada 7 ülkeye yayılırken, Kanada'da 17 şüpheli vaka bulunuyor. İngiltere'de vaka sayısı 9'a yükselirken şimdiye kadar İspanya'da doğrulanmış 7, Portekiz'de 5, İtalya, İsveç ve ABD'de birer vaka görüldü. Maymun çiçeği virüsünün yayılma hızı küresel bir paniğe yol açtı.

110
Maymun çiçeği virüsü paniğe yol açtı! Ölüm oranı ne kadar? Aşısı var mı? - Sayfa 2

İNSANLARDA İLK DEFA 50 YIL ÖNCE GÖRÜLDÜ
Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti.

Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı. Daha sonra 2018'de İngiltere ve İsrail, 2019'da Singapur ve 2021'de ABD'de, Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

210
Maymun çiçeği virüsü paniğe yol açtı! Ölüm oranı ne kadar? Aşısı var mı? - Sayfa 3

Şimdiye kadar en çok Afrika'da etkili olan virüs, 2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN ÖLÜM ORANI NE KADAR?
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

310
Maymun çiçeği virüsü paniğe yol açtı! Ölüm oranı ne kadar? Aşısı var mı? - Sayfa 4

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

410