için kaldı

Yunus Emre Enstitüsü 10. yılını kutladı

Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü kuruluşunun 10. yıldönümünde renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

F5HABER F5HABER
Yunus Emre Enstitüsü 10. yılını kutladı

Türkiye'nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü kuruluşunun 10. yıldönümünde renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı. 04 Mayıs 2019 Cumartesi günü Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleşen 10. yıl kutlama törenine Ürdün Kraliyet Ailesi'nden Prens ve Prensesler ve ulusal ve uluslar arası arenadan üst düzey devlet protokolü ile birlikte iş, sanat ve bilim dünyasından 200 yerli ve yabancı davetli katılım sağladı. Programda; TC Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi çerçevesinde Doğuş Grubu tarafından hazırlanan Göbeklitepe tanıtım filmi de yayınlanarak Göbeklitepe'ye dikkat çekildi.

Ürdün Kraliyet Ailesi Yunus Emre Enstitüsü'nün 10. yıl kutlama etkinliklerine katılmak üzere İstanbul'a geldi

Amman Yunus Emre Enstitüsü'nde Türkçe öğrenen Ürdün Kraliyet Ailesi'nden; Annesi Osmanlı soyundan gelen Sultan Mehmet Raşad'ın torunu Mihrimah Sultan'ın oğlu Prens Asem Bin Nayef Al Hashim, Eşi Prenses Sana' Asem Bin Nayef ile oğlu Prens Nayef Bin Asem Bin Nayef ve Prens Moh'd Abbas Ben Ali Ben Nayef (Prens Asem'in yeğeni), Eşi Prenses Sima Abbas Ben Ali ve oğlu Prens Haidar Bin Moh'd Abbas Bin Ali, Yunus Emre Enstitüsü'nün 10. yıl kutlama etkinliklerine katılmak üzere İstanbul'a geldi.

GPDNet Başkanlığı törenle Katar'a teslim edildi

Yunus Emre Enstitüsü 10. yıl kutlamalarında Enstitü'nün 2016 yılından bugüne yürüttüğü Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) başkanlığını Katar'a devir teslim töreni de gerçekleşti.

Ülkemizin kültürel, doğal, tarihi, akademik ve bilimsel birikimini ve ticari kapasitesini uluslararası alanlarda duyurmak ve global dünyada pozitif Türkiye algısını pekiştirmek için çok yönlü çalışmalar yürüten Yunus Emre Enstitüsü 2016 yılından bu yana dönem başkanı olarak liderliğini yaptığı Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) başkanlığını 2019-2022 dönemi için 2019 Haziran ayından başlamak üzere Katara Kültür Köyü Vakfı (Cultural Village Foundation) başkanlığında devam etmek üzere yeni dönem başkanı olan Katar'a devretti.
Yunus Emre Enstitüsü 10. yılını kutladı - Resim : 1
Katar heyetine teşekkür mektubunun sunulmasının ardından Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Katara Genel Müdürü Dr. Khalid bin Ibrahim Al Sulaiti arasında gerçekleşen imza seramonisi ile GPDNet Başkanlığı 2019-2022 dönemi başkanlığı Katar Cultural Village Vakfı'na ve Katar ülkesine devredildi. GPDNet dönem başkanlığını simgelemek amacıyla dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşma olan, dünyanın ilk yazılı barış antlaşmalarından biri olarak bilinen Kadeş Barış Antlaşması'nın orijinaline sadık kalınarak özel tasarlanan replikası ise 3 yıl süreyle Katar'a verildi. Kadeş Barış Antlaşması replikası, her 3 yılda bir elden ele dönem başkanlığını alan ülkeye dönem başkanlığı boyunca sergilemek üzere devredilecek.

Devir teslim töreninde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından Katar Cultural Village Vakfı adına Katara Genel Müdürü Dr. Khalid bin Ibrahim Al Sulaiti'ye takdim edilen ve Türk Sanat Tarihçisi Prof. Dr Nurhan Atasoy ve ekibi tarafından özel olarak hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman Kaftanı ise göz kamaştırdı.

Yunus Emre Enstitüsü 10. yılını kutladı - Resim : 2

Kültür ve sanatı tanıtmaya yönelik çalışmalarından dolayı Doğan Hızlan'a Onur Plaketi verildi.

10. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye'yi, ülkemiz kültür ve sanatını tanıtma amaçlı yaptıkları çalışmalardan ulusal medyadan önemli isimlere teşekkür plaketi takdim edildi. Hürriyet Gazetesi'nden duayen isim Doğan Hızlan'a ise Onur Plaketi sunuldu.

GPDNet Paneli'nde 21. yüzyılda ideal dünya ele alındı

Kutlamaların öğleden sonraki bölümünde ise GPDNet Paneli'nde 21. yüzyılda kamu diplomasisi ve kültürel arası işbirliği konuları ele alındı. Tarihçi Prof. Dr İlber Ortaylı, Prof Dr Teahwan Kim konuşmalarında 21. yüzyılda ideal bir dünya için kültürlerarası diyalogların önemine dikkat çekti. Dr Melih Barut'un moderasyonunda gerçekleşen ve Prof Dr Teahwan Kim, gazeteci Dr.Bora Bayraktar, Osman Serim Chelsea Chen'in konuşmacı olduğu panelde, gelecek kuşaklara taşınacak kültür zenginliği ve çeşitliliği konuları masaya yatırıldı.

10. Yıl kutlama töreninde konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr Şeref Ateş; ‘'Bundan 10 yıl önce kurulan Yunus Emre Enstitüsü 10 yılda dünyayla bağ kurma ve Türkiye'nin dostlarını arttırma misyonunu başarı ile sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin barışa ve kültüre verdiği değerin bir göstergesi olarak Sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2009 yılında kurulan bugün de kendilerinin himayelerinde yürüttüğümüz bir çok proje ile ülkemizin kültürel zenginliklerini ve dilini dünya ile buluşturarak Türkiye ile dünya arasında ekonomik, kültürel, akademik ve insani bağların zeminini oluşturuyoruz. Türkiye'nin dünya ile bağ kurma faaliyetleri, Yunus Emre Enstitüsünün tek başına yapabileceği bir ödev değildir. Bu ödevin geniş kitleler tarafından benimsenmesi için kurduğumuz kültürel diplomasi akademisi KDA vasıtasıyla bu alanda insan yetiştirmeye ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yürüttüğümüz kültür ve kamu diplomasisi faaliyetlerine bilim diplomasisini de ekleyerek bilgi ve bilim vasıtasıyla da dünya ülkeleri ile Türkiye'yi irtibatlandırmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

SONRAKİ HABER