için kaldı

Nuri Bilge Ceylan’ın bu görüntüleri sosyal medyaya damga vurdu

Dünyaca ünlü yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı filmi sırasında oyuncu Bennu Yıldırımlar ile yaptığı konuşma sosyal medyaya damga vurdu.

F5HABER F5HABER
Nuri Bilge Ceylan’ın bu görüntüleri sosyal medyaya damga vurdu

Kış Uykusu filmi ile 2014 yılında 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen yönetmen Nuri Bilge Ceylan, son olarak Ahlat Ağacı filmini çekmişti.

Filmin başrolleri Doğu Demirkol, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar’dı… Bundan 2 yıl önce izleyicilerle buluşan filmin setinde çekilen görüntüler çeşitli aralıklarla sosyal medyaya yer buluyor.

O anlardan birisi de Nuri Bilge Ceylan ile Bennu Yıldırımlar arasındaki konuşmaydı. Usta yönetmenin oyuncusu ile yaptığı konuşma paylaşım rekoru kırdı.

Videoda Ceylan, Yıldırımlar'ın yanına oturup şunları söylüyor:

"Yani siz çok konsantre oluyorsunuz, olmayın! Okulda çok konsantre olmayı öğretiyorlar size. Konsantrasyon bozuyor zaten... Böyle odaklanıyorsunuz işe... Odaklanmayın, bırakın aksın o kendi kendine. Bak ben şimdi burada (ıslık çalıyor) yaptım. Hiç yeri değil gibi ama hayat öyle değil, zengin! Hayatta küçük küçük alakasız jestler mimikler var. Sizde onlar kalmıyor. Sırf gerekli şeyler kalıyor. O zaman da hayat kokusu olmuyor. Sırf rolün gerektirdiği mimikler ve jestlerden ibaret olmamalı hiçbir şey, hiçbir durum."

Bir milyona yakın izlenen ve on binlerce 'like' alan videoya oyunculukta 'mektepli alaylı' tartışmasından usta yönetmenin üslubuna kadar binlerce yorum yapıldı.

Bazı Twitter kullanıcıları tiyatro kökenli oyuncuların bazen kamera önünde fazla mimik kullandığını Nuri Bilge Ceylan'ın da bu konu üstünde durduğunu söyleyip "Sanat eseri kolay çıkmıyor. Ceylan hayalinde olan görüntüyü birebir yansıtmak zorunda onun için söylediklerinde bir problem yok. Okulda öğretmenle çalışmaktan belki de Nuri Bilge'yle çalışmak daha iyidir" diyen yorum yaptı.

Videoya yorum yapanlardan bazıları usta yönetmenin 'okulda size bunu öğretiyorlar' diyerek Bennu Yıldırımlar'ı 'oyunculuğu' bir kenara bıraksın diye bilerek rahatsız ettiğini söylerken senarist, oyuncu, yönetmen Levent Kazak, oyuncu ile yönetmen arasındaki ilişkinin mahremiyetine dikkat çekti: "Nuri Bilge Ceylan, Bennu'nun oyununu kırmak, aleadeleştirmek istiyor, harika! Derdini de güzel anlatıyor, nefis! Ama ben oyuncu ile yönetmen arasındaki bu ikili muhabbetin oldukça mahrem olduğunu düşünüyorum. Hazırlık sürecinde oyuncunun savunma kalkanı düşüktür, kendini tamamen yönetmene teslim eder. En zayıf anıdır. Böyle bir an neden teşhir edilsin ki, oyuncu kamera arakası için değil önü için hazırlanır. Nuri Bilge Ceylan bayıldığım bir yönetmendir. Yıllarca oyuncu olmayanlarla çalıştı. Şahane filmler çekti. Sonra deniz bitti. Uzundur yeni hikayelere döndü yüzü, artık oyuncularla çalışmak zorunda ama onlarla empati kuramıyor, nasıl yaklaşacağını bilemiyor, onları anlamıyor."

 

 

 

SONRAKİ HABER