Kredi çekeceklere kötü haber! Yeni dönemde en düşük faiz oranı dudak uçuklattı

Mevduatın krediye dönüşümü zayıf seyrederken, bireysel kredilerdeki faiz artışı sürüyor. Son dönemde ihtiyaç kredilerinin yıllık maliyeti yüzde 200’lere kadar yükseldi.

Kredi çekeceklere kötü haber! Yeni dönemde en düşük faiz oranı dudak uçuklattı - Sayfa 1

Yüksek mevduat hacmiyle varken bankacılık sektöründe aylık ihtiyaç kredi faiz oranı yüzde 3,37-7,32 arasında değişiyor. Bankaların kendi internet sitelerinde paylaştıkları verilere göre ise yıllık maliyet oranı yani yıllık efektif faiz maliyeti yüzde 200’e dayandı.

114
Kredi çekeceklere kötü haber! Yeni dönemde en düşük faiz oranı dudak uçuklattı - Sayfa 2

Yeni yılla birlikte bankacılık sektöründe işler karıştı. Ticari ve tüketici kredi faiz oranları artarken yüksek maliyet vatandaşı krediden uzak durmaya sevk etti. Ama bankacılık sektöründe başta kamu olmak üzere ihtiyaç kredisi kampanyaları başlatıldı.

214
Kredi çekeceklere kötü haber! Yeni dönemde en düşük faiz oranı dudak uçuklattı - Sayfa 3

Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına karşılık uygulanan kampanyalar vergiler ve komisyonlar dahil yıllık maliyet oranı yani yıllık efektif maliyeti yüzde 170’i aşan ihtiyaç kredisi kullanımını artırmayı hedefliyor. Bankacılık sektörü uzmanları maaş müşterilerine bile sektörün ihtiyaç kredisi kullanımında zorlandığını ancak çok ihtiyacı olanların kredi kullandığını belirtirken politika faizi artışına rağmen faiz oranı sabitlenen kredi kartında ise harcamalar artıyor. 

314
Kredi çekeceklere kötü haber! Yeni dönemde en düşük faiz oranı dudak uçuklattı - Sayfa 4

10 bin lira 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çeken bir vatandaş bu maliyetler nedeniyle faiz yüzde 3,37 olduğunda 21 bin lirayı aşan, yüzde 7,32 olduğunda ise 30 bin liraya dayanan geri ödeme maliyetiyle karşı karşıya kalıyor.

414