Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler, Kalp krizi öncesi gelen belirtiye dikkat!

Kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılmasına bağlı olarak kalbi yeteri kadar besleyememesi sonucu oluşan kalp spazmı kalp krizinin öncüsüdür. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kalp spazmının önemini hatırlatarak dikkat edilmesi gerekenleri belirtti.

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler, Kalp krizi öncesi gelen belirtiye dikkat! - Sayfa 1

Atardamarların kalbi iyi besleyememe sonucu oluşan kalp spazmı aslında hastaya, kalp krizi öncesi gelen uyarı gibi adlandırılabilir. Nasıl olsa kalp krizi değil diyerek hafife alınıp geçiştirilecek bir konu değildir.

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler, Kalp krizi öncesi gelen belirtiye dikkat! - Sayfa 2

 Kalp krizindeki gibi göğüste şiddetli ağrı yapar. Zaten her ikisinin de meydana gelme nedeni kalp kasının belli bir yerine gönderilen kanın azalmasıdır. Kalp spazmı istirahat halindeyken de görülebildiği gibi daha çok efor sarf ederken karşımıza çıkar. Ağrı, kalpte baskı, yanma veya sıkışmayla karakterizedir.

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler, Kalp krizi öncesi gelen belirtiye dikkat! - Sayfa 3

KALP SPAZMI BELİRTİLERİ

Sıkıntı, daralma, nefes darlığı
sıkışma ve baskı hissi
Ağrı

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler, Kalp krizi öncesi gelen belirtiye dikkat! - Sayfa 4

Ağrı hissi çoğunlukla göğsün ortasında başlayıp kollara, boyuna, sırta ve çeneye doğru ilerler. Kısa sürelidir. (5-10 dakika) Genellikle fiziksel hareket, fiziksel zorlanma, heyecan, stres, üzüntü ve fazla yemek yeme durumlarından sonra oluşur. Sıklıkla istirahat halindeyken durulur.