Türkiye'deki hayalet çocuklar

Türkiye'de yaşayan 3.5 milyon Suriyeli mültecinin yüzde 46'dan fazlasını çocuklar oluşturuyor. Peki bu çocuklarla ilgili halk ne düşünüyor? İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü'nün (İstanPol) yaptığı çalışmaya göre İstanbullular, Suriyeli çocuklardan korkuyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Türkiye'deki hayalet çocuklar

İSTANBUL Politik Araştırmalar Enstitüsü (İstanPol), Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği'nin desteğiyle, en fazla Suriyelinin barındığı il olan İstanbul'da, Suriyeli çocuklara olan bakışı araştırdı. Suriyeli çocukların yoğun olduğu bölgelerde yaşayan ya da bu bölgelerden geçen toplu taşıma hatlarını kullananlara ulaşmak hedefiyle Zincirlikuyu-Beylikdüzü metrobüs hattı seçildi. Bu hat üzerindeki ilçelerde yaşayan 10'u kadın, 15'i erkek 25 kişi belirlendi. Yaşları 19 ile 66 arasında değişen, 16'sı lisans öğrencisi/mezunu veya yüksek lisans öğrencisi/mezunu ve 8'i lise ve altı okullardan mezun katılımcılarla derinlemesine görüşmeler yapıldı. Ortaya çıkan sonuçlar 'Bir Algı Araştırması: İstanbul Yolculuğunda Suriyeli 'Hayalet' Çocuklar' başlığıyla raporlaştırıldı.

ÇOCUĞA ŞİDDET SIRADANLAŞMIŞ

Başlık, 'Hayalet Çocuklar' ifadesini içeriyor çünkü araştırmanın sonuçlarına göre İstanbullular, Suriyeli çocuklardan korkuyor. Suriyeli çocuklar en sık 'dilenci çocuklar' olarak tanımlanıyor. Üç sebepten dolayı 'Hayalet' olarak tanımlanıyorlar: Görünmezlik, korku ve yadsıma. Görünmezler çünkü katılımcılar çocuklara karşı acıma ve üzülme hislerini ifade etseler de bu durum onlar için önemini yitirmiş. Çocuklara karşı şiddet, çocuklar arası sınıf farkı ve çocuk işçiliği de katılımcıların gözünde sıradanlaşmış. Rapora göre katılımcılar, gelecekte çocukların suçluya dönüşme ihtimalinden korkuyor. Çocukların yaşı büyüdükçe algılanan tehlike oranı ve katılımcıların tedirginlikleri de artıyor. Katılımcılar, ayrıca Suriyeli çocukları yadsıyor. Çocuklara dair algı, yetişkin Suriyelilere yönelik algının gölgesinde kalarak çocukların özellikle uzun vadedeki durum ve ihtiyaçlarının göz ardı ediliyor olmasına sebep oluyor. Araştırmada katılımcılar, söz konusu yetişkinler olduğunda da çoğunlukla olumsuz yargılar belirtiyor. Bu yargıların kaynağında ekonomik ve kültüler kaygılar başı çekiyor. Katılımcılara göre Suriyeli mülteciler ülke ekonomisi için yük teşkil ediyor. Ayrıca Suriyelilerin toplumsal hayata uyumda zorluk çektiklerini ve ileride Türkiye toplumu için sorun oluşturacaklarını düşünüyorlar.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER