Kura direniyor ÖTV'ye yeniliyor

Yılbaşından bu yana yüzde 50, 1 Temmuz'dan bugüne yüzde 23 artan Euro karşısında ayakta kalmaya çalışan otomotiv markaları son 1.5 ayda fiyatlara ortalama yüzde 10 zam yaparken, en büyük darbeyi ise matraha dayalı ÖTV sisteminden aldı. Çünkü kurdaki yüksek artışa rağmen fiyat artışlarını minimumda tutup ayakta kalmaya çalışan markalar, ÖTV'de yüksek vergi dilimine girmekten kurtaramadı. Bu da zamların artmasına yol açtı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kura direniyor ÖTV'ye yeniliyor

PİYASALARDAKİ dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerin başında kuşkusuz ekonominin lokomotifi olan otomotiv geliyor. Son 2 ayda iç pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 40'a yakın düşerken, yıl başından bu yana kayıp yüzde 16'yı aştı. Ağustos ayında da hem yaşanan dalgalanma hem de uzun bayram tatili nedeniyle tarihinin en kötü aylarından birini geçiren otomotiv pazarını destek gelmezse bu yıl kötü bir son bekliyor.

Bugün iç pazarda satılan otomobillerin yüzde 65'inin ithal olduğu düşünülürse, artan Euro karşısında köşeye sıkışan otomotiv markaları halen direnmeye devam ediyor. Euro'nun yılbaşından bu yana yüzde 50, 1 Temmuz'dan bu yana yüzde 23, 1 Ağustos'tan bu yana ise yüzde 14'e yakın artması araçlardaki fiyat ayarlamasını zaruri hale getirdi. Birçok marka düşen pazarda daha da kayıp yaşamamak için şu ana kadar kur farklarını tam olarak yansıtmamaya çalışırken, bazıları ise otomatik fiyat ayarlamasından başka çözüm bulamamış durumda.

Kura direniyor ÖTV'ye yeniliyor - Resim : 1

CARDATA VERİLERİ ÇIKARDI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER