Kültür Bakanlığı en özel tatları seçti: Özel günlerin 7 lezzeti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kültür Bakanlığı en özel tatları seçti: Özel günlerin 7 lezzeti

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.

AŞURE

-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER