Akıllı tüketelim, atıksız yaşayalım!

Günlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Akıllı tüketelim, atıksız yaşayalım!

Bir kilo domates çöpe atılınca onu üretmek için kullanılan 50 litre suyun da israf olduğunu biliyor muydunuz? Sahip olduklarımızın sürekliliğini koruyabilmek ve sınırlı kaynakları akıllıca tüketmek artık eskisinden çok daha öncelikli. Farkında olmadan çöpe attığımız pek çok besin, gıda israfının küçük bir parçası gibi algılansa da, aslında sorunun temel kaynaklarından biri...

Çözümse evimizden başlayıp dışarıda yeme alışkanlıklarımıza yansıyan tüm adımları gözden geçirmek...

Yazarımız Ebru Erke “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada üretilen gıdanın neredeyse üçte biri çöpe gidiyor. Sadece bu yiyecekleri kaybetmiyoruz. Aynı zamanda su, toprak, enerji, işgücü ve sermayeyi de yok ediyoruz. Daha fazla üretmek yerine kayıp ve atıkları sürdürülebilir metotlarla minimize etmek, geri ve ileri dönüşüm tekniklerini küçük büyük ayırt etmeksizin uygulamak gerek” diyor. Erke, yurtdışında bu işlere kafa yoran pek çok şef ve restoranın olduğunu da ekliyor:

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER