Harç ve cezada yeni yıl tarifesi

Yeniden değerleme oranının belirlenmesi ile motorlu taşıt vergisinden (MTV) trafik cezalarına, pasaport harcından, yurtdışından getirilen telefonların harcına kadar birçok kalemde yapılacak artışlar belli oldu. Cumhurbaşkanının harçlarda ve MTV’de indirim yetkisi bulunuyor. İndirim gelmezse 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin vergisi 1313 liradan 2 bin 927 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 452 liradan 1008 liraya çıkacak.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Harç ve cezada yeni yıl tarifesi

Kasım ayının başında 12 aylık enflasyonun açıklanmasıyla belli olan vergi, harç ve cazalardaki artış oranı resmi olarak ilan edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliği ile gelecek yılın yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanının harçlarda ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) indirim yetkisi bulunuyor. Eğer indirim kararı çıkmazsa 2022 yılında 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin vergisi 1313 liradan 2 bin 927 liraya çıkacak.

CUMHURBAŞKANININ İNDİRİM YETKİSİ VAR

Pasaporttan MTV’ye, trafik cezalarına kadar birçok kalemde gelecek yıl ne kadar artış olacağı yeniden değerleme oranı ile belli oluyor. Kasım ayında ekim ayı itibarıyla 12 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışı TÜİK tarafından açıklanıyor. Yeniden değerleme oranı olarak kabul edilen bu oran daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilan edilince kesinleşiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı dün bu oranı Resmi Gazete’den 122.93 olarak ilan etti ve oran resmileşti. Cumhurbaşkanı yetkisini kullanırsa Cumhurbaşkanı kararı ile kullanacak. Bunun için bu yılın sonuna kadar süre bulunuyor. Cumhurbaşkanının vergi ve harçlarda, MTV’de indirim yetkisi bulunuyor. Ancak trafik cezaları ve Kabahatlar Kanunu’na göre verilen idari para cezalarında indirim yetkisi bulunmuyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER