Başarının yaşı değişti

Genç ve hızlı büyüyen şirketler olarak bilenen startuplar, artık gençler tarafından kurulmuyor. Yaklaşık 10-15 yıl önce daha çok 20-30 yaş arasındaki girişimciler tarafından kurulan startuplarda bu yaş 45'e kadar çıktı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Başarının yaşı değişti

Başarının yaşı değişti - Resim : 1FACEBOOK kurucusu Mark Zuckerberg, Google Kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Snapchat Kurucusu Evan Spigel ve saymakla bitmeyecek birçok milyar dolarlık şirketin girişimcileri... Bu şirket kurucularının ortak özellikleri hepsinin genç yaşta başarı hikayesi yazmaya başlaması. Tabii bundan yaklaşık 15 yıl öncesinden bahsediyoruz. Yani 'startup' kelimesinin henüz daha yeni yeni kavranmaya başlandığı, yıkıcı iş modellerin yeni ekonomiyi oluşturduğu zamanlardan. O dönemlerde bir startup genellikle 20-25 yaş arasındaki gençler tarafından kuruluyordu. Yapılan son araştırmalar ise aradan geçen yıllarda artık başarılı startupların kurucularının daha yüksek yaşlarda olduğunu gösterdi.

BAŞARI 45 YAŞTA

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER), hangi yaş grubunda daha çok girişim kurulduğunu ve hangi yaş grubundaki girişimcilerin daha hızlı startuplarını büyüttüklerini araştırdı. Buna göre en hızlı büyüyen startupların kurucularının yaş ortalaması 45. Rapora yaş listesi olarak bakıldığında ise ilk sırada en başarılı yaş grubu olarak 40 ile 49 arasında yer alıyor. Söz konusu yaş grubundakiler kurdukları startupların oranı yüzde 30. Hızlı büyüme konusundaki payları ise yüzde 32 civarında yer alıyor. Başka bir deyişle başarılı girişim ve girişimcilerin üçte biri 40-49 yaş grubu tarafından gerçekleştiriliyor. İkinci sırada ise 30-39 aralığındaki yaş grubu yer alıyor. Paylaşılan bilgilere göre tüm startuplar arasında bu yaş grubunun payı yüzde 28. Hızlı büyüyen girişimler arasındaki payı ise yüzde 26 olarak belirtiliyor. Üçüncü sırada 50 ile 59 arasındaki yaş grubu bulunuyor. Buna göre tüm startuplar arasında 50-59 arasındaki girişimcilerin oranı yüzde 20 civarında. Bu yaş grubunun hızlı büyüyen startuplar arasındaki payı toplam startuplardan daha yüksek. Paylaşılan bilgilere göre bu rakam yüzde 22 olarak belirtiliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER