Bakaya ve kaçaklara son şans

Yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifi Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle zorunlu askerlik 6 aya indiriliyor. ‘Yoklama kaçağı ve bakaya’ olup önceki bedelli uygulamasından yararlanmayan gençlere son bir şans tanınıyor. Geçmiş bedellileri kaçırıp cezalı duruma düşenler, ilk bedelli kurasına girmek için başvurabilecekler.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Bakaya ve kaçaklara son şans

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra 1927’da düzenlenen askerlik modeli, 92 yıl sonra en kapsamlı değişikliğe uğruyor. Yeni yasa teklifine göre, erbaş ve erler için hizmet süresi 12 aydan 6 aya inecek. Asteğmen rütbesindeki yedek subaylar ile ‘astçavuş’ rütbesiyle TSK’ya yeni giren yedek astsubaylar 12 ay maaşlı hizmet yapacak. Üniversite mezunları için ‘kısa dönem’ askerlik kaldırılıyor. Bunun yerine ‘bedelli’ kalıcı olacak. Saklı, yoklama kaçağı ve bakaya olmamaları şartıyla gençler, 31 bin lira karşılığında bir aylık temel eğitim alarak askerliklerini yapmış sayılacak. Bu bedel, her yıl memur aylık katsayısına göre artacak.

32 YAŞA KADAR MÜMKÜN

Bedelli için yaş sınırları öngörüldü. Lise öğrencileri 22 yaşına, fakülte ve yüksekokul öğrencileri 28 yaşına kadar askerlikten muaf olabilecek. Lise mezunlarının askerlikleri 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunlarınınki 6 yıl, fakülte ve yüksekokul mezunları ile buralardan ilişiği kesilenlerin ise 2 yıl ertelenecek. Bu ertelemelerde son tarih, üst yaş sınırı olacak. Dört yıldan daha uzun üniversite eğitimi alanlara 2 yıl, yüksek lisansı bitirenler ile yurtdışındaki kurumlardan mezun olanlara bir yıl ek erteleme hakkı tanınacak. Bunlar için de üst sınır 32 yaş olacak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER