Avrupa’da tecrit nasıl uygulanıyor

Avrupa’da korona krizi nedeniyle birçok ülkede sokağa çıkmada kısıtlama yaşanıyor. Genelde insanların gıda, ilaç ve sağlık hizmeti gibi durumlar için sokağa çıkmasına izin veriliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Avrupa’da tecrit nasıl uygulanıyor

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü döneminden geçen Avrupa’da salgının yayılmasını frenleyerek sağlık sistemlerinin çökmesini engellemek öncelikli strateji. Salgını kontrol altına almaktan uzak olan ülkelerin bu strateji için tercih ettiği yöntem ise tecrit. Sokağa çıkışların zorunlu olmadıkça büyük ölçüde sınırlandırılmasına dayanan tecrit sisteminde halkın bu uygulamaya yönelik duyarlılığı büyük önem taşıyor. Bazı Avrupa ülkelerindeki genel durumu şu şekilde özetlemek mümkün:

İTALYA: Salgının en kötü vurduğu Avrupa ülkelerinin başında gelen İtalya, 9 Mart’tan beri tecrit altında. Tecrit ülke çapında uygulanıyor. Okullar ve ‘gerekli/stratejik’ olarak görülmeyen sektörler dışında tüm üretime ara verildi. Ülke içi seyahat tıbbi ve acil durumlar hariç yasak. Süpermarketler, bankalar, eczaneler ve postanelerin faaliyetlerini sürdürdüğü ülkede vatandaşlar evlerinden ancak çıkış gerekçelerinin açık şekilde belirtildiği bir form doldurarak çıkabiliyor. Kuralları ihlal edenlere 400 Euro’dan (2 bin 872 TL) başlayan cezalar kesilecek. Virüs taşıyan birinin kuralları ihlal ettiğinin belirlenmesi halinde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Önlemler 3 Nisan’a kadar geçerli ancak 31 Temmuz’a kadar uzatılması imkânı var.

İSPANYA: Vaka ve ölüm sıralamasında Avrupa’da ikinci durumda olan İspanya, 14 Mart’ta olağanüstü hal ilan etti. Eğitimin durduğu ülkede oteller de dahil gerekli görülmeyen tüm iş yerleri kapalı. Vatandaşların evden çıkmalarına ancak market ve eczaneye gitmek için izin veriliyor. 11 Nisan’a kadar geçerli olan önlemlerin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tecridin tam olarak uygulanmasını sağlamak amacıyla polise ordu da destek veriyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER