ABD’nin kafası karışık: Ateşkes kararı bağlayıcı mı

ABD, Gazze savaşının başından beri ilk kez Gazze’de “ateşkes” çağrısı yapan bir BMGK karar tasarısını veto etmedi. Ancak çekimser kalarak geçmesini sağladığı karar sonrası tasarının “bağlayıcı olmadığını” açıklayarak İsrail’in tepkisini yumuşatmayı seçti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
ABD’nin kafası karışık: Ateşkes kararı bağlayıcı mı

Washington’un BMGK kararlarının gücünü hafifleten bu açıklaması tartışma yarattı. Gazetecilerin soruları üzerine ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, “Karar bağlayıcı değil derken; kimseye yeni sorumluluklar yüklemediğini, yaptırım veya zorunluluklar getirmediğini vurguladım” diyerek bağlayıcılık tartışmalarına açıklık getirmeye çalıştı. Ateşkes çağrısı Gazze’de hissedilir bir değişikliğe yol açmasa da bu BMGK kararının bağlayıcı olmadığı anlamına gelmiyor. Çin’in BM elçisi tasarının bağlayıcı olduğunu açıklamıştı. BM sözcülerinden biri de “Karar tasarıları uluslarası hukuktur. Dolayısıyla uluslararası hukuk ne kadar bağlayıcı ise o kadar bağlayıcı” dedi. BMGK’dan geçen Gazze tasarısı ateşkes “talep ediyordu”. Uzmanlarına göre asıl önemli olan, bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair somut bir yol haritasının ortaya konmamış olması. Tasarı bağlayıcı olsa da dayatma gücünden yoksun olduğu müddetçe sahadaki gerçeklik üzerinde etkisiz.

Öte yandan İsrail merkezli Walla haber sitesine göre, Refah’a olası kara saldırısını görüşecek İsrailli heyetin gelecek hafta Washington’a gideceği belirtildi.

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER