Hafızaya çok iyi geliyor... Tatlılara bile eklenebilir; Canan Karatay'ın tercihiymiş

Kalp ve sinir hastalıkları uzmanı Canan Karatay'a göre bu besin beyin sağlığına iyi geliyor ve hafızayı uçuşa geçiriyor. İşte o besinle ilgili aklınızda bulunması gereken mühim ayrıntılar: Cevizin beden sağlığına sunduğu muhteşem faydalar

Hafızaya çok iyi geliyor... Tatlılara bile eklenebilir; Canan Karatay'ın tercihiymiş - Sayfa 1

Medicalpark.com.tr sitesinde aktarılan bilgilere göre; Ceviz hakkında önemli detaylar paylaşıldı. Ceviz zengin minerallere sahiptir. Bu da zihin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hatta öyle ki Alzheimer hastalığının üzerinde yapılan bir hayvan çalışmasında 10 ay boyunca kalorilerinin % 6-9'unu cevizden alan fareler (insanlarda günde 28-45 gram cevize eşit), diyetlerinde ceviz bulunmayan farelere göre, öğrenme becerileri, hafıza ve kaygı azaltmada önemli gelişmeler göstermiştir.

Hafızaya çok iyi geliyor... Tatlılara bile eklenebilir; Canan Karatay'ın tercihiymiş - Sayfa 2

İÇ HARÇLARA EKLENEBİLİR

Ceviz, başlı başına tüketebilen bir besin olsa da böreklerin iç harcına eklenebilir, tatlıların arasında konulabilir. Hatta cevizli ev baklavası en yaygın tatlıların başında gelir. Cevizli börekler de oldukça sevilir. Canan Karatay'ın da önerdiği cevizin faydalarını sıralamaya şimdi devam ediyoruz.

Hafızaya çok iyi geliyor... Tatlılara bile eklenebilir; Canan Karatay'ın tercihiymiş - Sayfa 3

CANAN KARATAY CEVİZ ÖNERİYOR


Dr. Canan Karatay, gün içerisinde tüketilen ceviz ve zeytinin vücudun günlük ihtiyacı olan vitaminleri yeteri kadar karşıladığını vurguladı. Özellikle ekmek yerine bile ceviz tüketilmesini uygun gören Karatay, ithal cevizlerden uzak durulması konusunda da uyardı.

Hafızaya çok iyi geliyor... Tatlılara bile eklenebilir; Canan Karatay'ın tercihiymiş - Sayfa 4

BİLİŞSEL FONKSİYONLARI DESTEKLİYOR

Ceviz, beyin sağlığı için son derece faydalı olan bir besindir. İçerdiği omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve diğer besleyici bileşenler sayesinde beyin fonksiyonlarını destekler. Araştırmalar, düzenli ceviz tüketiminin bilişsel işlevleri artırabileceğini ve yaşlanma sürecinde beyin sağlığını koruyabileceğini göstermektedir. Cevizin içerdiği omega-3 yağ asitleri beyindeki sinir hücrelerinin yapısal bileşenleridir ve sinir iletimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca ceviz, antioksidanlar bakımından zengin olup beyindeki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir. Bu nedenle, düzenli olarak ceviz tüketmek, bilişsel fonksiyonları destekleyebilir ve beyin sağlığını koruyabilir.