İdam sırası bekleyen mahkumdan dava... Azot gazına itiraz

ABD'nin Alabama eyaletinde idam mahkumu, nitrojenle infazların anayasaya uygun olmadığı iddiasıyla federal mahkemede dava açtı.

F5HABER F5HABER
İdam sırası bekleyen mahkumdan dava... Azot gazına itiraz

Geçtiğimiz ay ABD'de Kenneth Eugene Smith, ülke tarihinde azot gazıyla idam edilen ilk mahkum olmuş, idam yöntemi sadece ülkede değil, tüm dünyada tartışmalara yola açmıştı. İnfazı izleyen bir görgü tanığı, Smith'in vücudunun dakikalarca şiddetle kasıldığını söyleyerek idam yöntemini "korkunç" diye nitelemişti.

İnfaz sırasını bekleyen mahkum David Phillip Wilson da Alabama'da 26 Ocak'ta mahkum Kenneth Smith'in, ülkede ilk kez uygulanan nitrojen gazıyla infazı sırasında acı çektiği gerekçesiyle dava açtı.

Alabama'da, 1988'deki bir cinayette kiralık katil olduğu suçlamasıyla idama mahkum edilen 58 yaşındaki Kenneth Smith'e, 26 Ocak'ta bir maskeyle solunumu durana kadar nitrojen verilmişti. 

Alabama Başsavcısı Steve Marshall, infazın ders kitabı niteliğinde olduğunu savunarak, eyaletin nitrojenle infazları artıracağını açıklamıştı.

Wilson, infaz sırasında Smith'in yetkililerin berbat şekilde başarısız olduğu bir insan deneyinde birkaç dakika boyunca şiddetle sarsıldığını ve bu yöntemin işkence olduğunu savundu. Alabama'daki federal mahkemede açılan davanın dilekçesinde, azotla idamın işkence olduğu ve tekrarına izin verilmemesi gerektiğine işaret edildi.

Tanıkların infaz sırasında Smith'in titrediğine ve sarsıldığına şahit olduğuna değinilen dilekçede, bunun, eyalet yetkililerinin federal yargıçlara nitrojenle infazın hızlı ve insani bir ölüm sağlayacağına dair verdiği taahhütle çeliştiği belirtildi. Dilekçede, mahkemeden, halihazırdaki nitrojenle idam protokolünün, mahkumun zalimce ve olağan dışı cezalandırılmadan korunmasına dair anayasal hakkını ihlal ettiği yönünde tespit hükmü vermesi talebinde bulunuldu. 
 
Wilson, 2004'te hırsızlık ve cinayetten suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmıştı.

SONRAKİ HABER