Gülerek teslim oldu! Silikon Vadisi'nden hapishaneye

Silikon Vadisi'nin en büyük dolandırıcılık hikayesiyle adından söz ettiren Elizabeth Holmes, 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Holmes, cezasını çekmek üzere teslim olurken, dolandırıcılık için başvurduğu yöntem yeniden gündeme geldi.

POSTA POSTA
Gülerek teslim oldu! Silikon Vadisi'nden hapishaneye

Posta.com.tr | ABD’li Elizabeth Holmes (39), 2003’te henüz 19 yaşındayken Theranos adlı sağlık şirketini kurdu ve iğneden korkanlar için geliştirdiği teknikle sadece parmak ucundan alınan bir damla kanla 240 farklı sağlık testi yapabildiğini iddia etti.  Rupert Murdoch 125 milyon, Carlos Slim 100 milyon dolar ve daha birçok ünlü isim firmaya yatırım yaptı. Elizabeth Holmes, firmanın gücünü artırmak için yönetim kuruluna eski dışişleri bakanları George Shultz ve Henry Kissinger ile 2 eski savunma bakanını aldı.

EN GENÇ ZENGİN MİLYARDER OLDU

2014’te firmanın değeri 9 milyar dolara çıkmış, Amerikan ekonomi dergisi Forbes, Elizabeth Holmes’u ‘servetini kendisi yaratan en genç ve en zengin milyarder’ ilan etmişti. Genç kadın 4.5 milyar dolarla Forbes’un en zenginler listesine 110’uncu sıradan girmişti. 

Gülerek teslim oldu! Silikon Vadisi'nden hapishaneye - Resim : 1

2015’te ‘en etkili 100 kişi’den biri seçildi. Ekim 2015’te Amerikan Wall Street Journal Gazetesi, firmanın testlerinin yanlış sonuç verdiğini ve testlerinin daha önce başka bir firmanın ürettiği cihazlarla yapıldığını ortaya çıkardı. 2015’te eski ABD Başkanı Bill Clinton, Elizabeth Holmes’u Alibaba CEO’su Jack Ma ile birlikte bir panelde konuşmaya davet etmişti.

PARA VE HAPİS CEZASI

Bu haberin ardından Elizabeth Holmes için rüzgar tersten esmeye başladı. Hakkında 11 ayrı suçtan dolandırıcılık davası açıldı ve jüri, 7 günlük müzakere sürecinin ardından Holmes'u 4 ayrı suçtan suçlu buldu. ABD’de yargılandığı davada mahkeme 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Holmes, ayrıca yatırımcılara 452 milyon dolar ödemeye mahkum edildi.

Gülerek teslim oldu! Silikon Vadisi'nden hapishaneye - Resim : 2

STEVE JOBS'I TAKLİT EDİYORDU

Elizabeth Holmes, Apple firmasının kurucusu Steve Jobs’u kendisine idol olarak seçmişti. Steve Jobs’un giyim tarzını da örnek alan Elizabeth Holmes, siyah renkli birçok boğazlı kazak almış, kameraların karşısına hep bunlarla geçmişti. Steve Jobs gibi Elizabeth Holmes da salatalık, maydanoz, lahana, ıspanak, marul ve kerevizden oluşan yeşil meyve suyu diyetine bağlı kalan bir vegandı.

SESİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Elizabeth Holmes, erkek egemen teknoloji sektöründe etkisini artırmak için bariton (bas ve tenor arasındaki erkek sesi) tonuyla konuşmaya dikkat ediyordu. Firmanın eski çalışanlarından Ana Arriola, Elizabeth Holmes’un sadece içki içerken sesinin kontrolünü kaybedip daha ince olan gerçek sesiyle konuştuğunu söylemişti. Ayrıca yüz yüze görüşmelerde daha etkili olmak için zihin konrolü yöntemiyle gözünü hiç kırpmadan karşısındakiyle konuştuğu iddia edilmişti.

ESKİ ERKEK ARKADAŞINI SUÇLADI

Holmes aynı zamanda eski iş ortağı ve uzun bir dönem beraber olduğu eski erkek arkadaşı Ramesh “Sunny” Balwani’yi de suçladı. Holmes kendisinden 19 yaş büyük Balwani’ye duygusal ve cinsel taciz suçlaması yöneltti. Elizabeth Holmes, savunmasında, Balwani’nin Theranos’un yönetimini, kimle konuştuğunu, nasıl konuştuğunu ve ne yediğini kontrol ettiği yoğun bir ilişkiden bahsetti. Balwani ise suçlamaları reddetti. 10 yıl süren ilişki, Mayıs 2016’da sona ermişti. 13 yıla mahkum Balwani de cezaevinde.

Gülerek teslim oldu! Silikon Vadisi'nden hapishaneye - Resim : 3

HAPSE GÜLEREK GİRDİ

Cezasını Teksas Bryan’daki minimum güvenlikli hapishanede çekecek olan Holmes’un girişte rahat bir görüntü sergilediği görüldü. Holmes'ün teslim olurken çekilen görüntülerinde gülümsemesi dikkat çekti. Elizabeth Holmes'un Silikon Vadisi'nde başlayan hikâyesi, böylelikle hapishanede son buldu. 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER