Mekke Anlaşması Meclis’ten geçti! Üç ülke ortak savunmada buluşuyor
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında ortak savunmayı öngören Mekke Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kararla birlikte üç ülke arasındaki savunma iş birliğinde önemli bir adım atıldı.
F5Haber - Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında ortak savunma amacıyla hazırlanan Mekke Anlaşması, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Genel Kurulda yapılan görüşmelerin ardından, anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun teklifi yasalaştı. Düzenleme, üç ülke arasındaki savunma iş birliğine hukuki zemin oluşturmayı amaçlıyor.
Türkiye Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı Arasında Ortak Savunma İçin Mekke Anlaşması’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.
TBMM’DEN GEÇTİ
Söz konusu anlaşma 279 oyla Genel Kurul’da kabul edildi.
Mekke Anlaşması, iç onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
ANLAŞMA MÜŞTEREK SAVUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİYOR
Mekke Ortak Savunma Anlaşması’na taraf üç ülkeyi “Çekirdek Taraflar” olarak tanımlayan anlaşma metni; egemenlik, toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuka saygı temelinde taraflara müşterek savunma yükümlülüğü getiriyor.
Anlaşmanın en kritik maddelerinden biri olan 2. Maddeye göre; taraflardan herhangi birine yönelik dış kaynaklı bir silahlı saldırı ya da askeri saldırganlık, tüm taraflara yönelik bir saldırı olarak kabul edilecek.
Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinde yer alan “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde şekillendirilen madde uyarınca; saldırıya uğrayan ülkeye, askeri imkan ve kabiliyetler de dahil olmak üzere mevcut tüm karşılıklı yardım olanakları kullanılarak derhal destek sağlanacak.
SAVUNMA YARDIMI TALEP OLMADAN VE ŞARTSIZ YAPILMAYACAK
Anlaşmadaki bu hüküm, saldırı anında gerçekleştirilecek ‘otomatik’ ve ‘şartsız’ bir desteği içermiyor. Yardım için önce saldırıya uğrayan ülkenin talepte bulunması gerekecek. Üç ülkenin yapacağı objektif bir değerlendirmenin ardından sağlanacak desteğin kapsam ve niteliğine karar verilmesi şart sayılıyor. ‘Oydaşma’ yani oy birliği yoksa karar da verilemeyecek. Askeri birlik gönderilmesi kararı ise Anayasa’nın 92’nci maddesi kapsamı dışına çıkılmadan yapılabilecek.