H.K.G. davası: Sanık avukatları mazeret bildirdi, dava ertelendi

BirGün yazarı Timur Soykan'ın kamuoyuna duyurduğu Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya G.'nin 6 yaşındaki kızını 'evlendirmesi' ve istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada, sanıklar bugün yeniden yargılanmasına başlandı. Duruşma, sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamaları nedeniyle 10 Haziran’a ertelendi.

F5HABER F5HABER
H.K.G. davası: Sanık avukatları mazeret bildirdi, dava ertelendi

H.K.G.’nin altı yaşındayken evlendirilmesine ilişkin dava, istinaf mahkemesinin bozması sonucu yeniden başladı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, sanıklar Kadir İ. ve Yusuf Ziya G. cezaevinden getirilerek katıldı.

Anne henüz yakalanmadı

DHA’nın haberine göre hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatıma G. henüz yakalanamadı.

Saat 10.00’da başlayan duruşma, sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamalarından dolayı ertelendi. Sanıklar 10 Haziran saat 10.00’a yeniden hakim karşısına çıkacak.

Ne oldu?

İstismar iddialarına ilişkin ilk bilgiler ve iddianamede öne çıkanlar gazeteci Timur Soykan’ın imzası ile Birgün’de 7 Aralık 2022’de yayımlandı. İddianamedeki bilgilere göre İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya G.’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken tarikat üyesi Kadir İ. ile “imam nikahıyla evlendirdi”.

İddianamede yer alan ifadesinde yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığını anlatan H.K.G., 2020’nin Aralık ayında hukuk mücadelesini başlattı. H.K.G., 2020 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafında koruma altına alındı.

İlk duruşmaya sayılı günler kala, davada iddianameyi yazan Savcı Ercan Ateş’in görev yeri değiştirildi, H.K.G.’nin, talebi doğrultusunda tüm kimlik bilgileri değiştirildi. Adli Tıp Kurumu, H.K.G.’nin, yaşadığı olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ilk duruşma öncesi duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı kararı alınmasını talep etti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 23 Ekim 2023’te karara bağlanan davada Kadir İ. 30 yıl, Yusuf Ziya G. 20 yıl ve Fatıma G. ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi Kadir İ.’nin 2004-2013 yılları arası için “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” 2020 yılı için ise “eşe karşı nitelikli cinsel saldırı” suçlarından iki ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirdi.

Fatıma G. ve Yusuf Ziya G. hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini belirten mahkeme, dosyayı usul ve esas yönünden bozdu.

SONRAKİ HABER