DEM Parti’den İBB’deki dengeleri değiştirebilecek karar! Başkanvekilliği hesabı gündemde
DEM Parti, Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen belediye meclis üyelerinin siyasi çalışmalarını kendi çatısı altında sürdüreceğini açıkladı. Karar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki siyasi dengeler ve olası bir başkanvekilliği seçimi açısından yeni bir tartışma başlattı.
F5Haber - DEM Parti’den belediye meclislerindeki siyasi dağılımı etkileyebilecek bir açıklama geldi. Parti yönetimi, Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen belediye meclis üyelerinin DEM Parti’ye katılma taleplerinin kabul edildiğini duyurdu. Gelişmenin ardından gözler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne çevrildi. Üyelerin parti değiştirmesinin meclisteki sandalye dağılımına nasıl yansıyacağı ve olası bir İBB Başkanvekilliği seçiminde nasıl bir tablo ortaya çıkacağı merak konusu oldu.
DEM PARTİ KARARINI DUYURDU
DEM Parti, Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen belediye meclis üyelerinin görevlerini bundan sonra parti çatısı altında sürdüreceğini bildirdi.
Partiden yapılan açıklamada, çok sayıda belediyeye kayyım atandığı, belediye başkanlarının gözaltına alındığı veya tutuklandığı, ayrıca partiler arasında geçişler ve istifalar yaşandığı hatırlatıldı.
Yaşanan gelişmelerin Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen meclis üyeleriyle birlikte ele alındığı belirtildi.
MECLİS ÜYELERİNİN TALEBİ KABUL EDİLDİ
DEM Parti açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Gerçekleştirdiğimiz toplantıda; meclis üyelerimiz, partimize katılma yönündeki iradelerini ortaya koymuştur. Bu talep, Merkez Yürütme Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve uygun görülmüştür.”
Böylece Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen üyelerin DEM Parti çatısı altında siyaset yapmasının önü açıldı.
İBB’DE BAŞKANVEKİLLİĞİ HESAPLARI DEĞİŞİR Mİ?
Kararın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki siyasi dengelere etkisi de gündeme geldi.
Olası bir İBB Başkanvekilliği seçiminde sonuç, meclisteki güncel üye dağılımına ve yapılacak oylamaya bağlı olacak. DEM Parti’ye geçecek üyelerin sayısı ve mevcut siyasi grupların sandalye durumu, böyle bir seçimin sonucunu etkileyebilecek başlıca unsurlar arasında bulunuyor.
Ancak parti değişiklikleri tek başına İBB yönetiminin el değiştirdiği anlamına gelmiyor. Başkanvekilliği için yeni bir seçim yapılması ve bu seçimde gerekli çoğunluğun sağlanması gerekiyor.
DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından bugün (2 Kasım 2026) yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
''31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen ve muhalefet partilerinin tarihi bir başarı elde ettiği yerel seçimlere, metropollerde yaşayan halklarımızın, kent bileşenlerinin ve demokrasi güçlerinin ortak iradesi doğrultusunda Kent Uzlaşısı stratejisiyle katılmıştık. Aradan geçen iki buçuk yıllık süreçte yerel yönetimlere yönelik kapsamlı operasyonlar gerçekleştirildi. Çok sayıda belediyeye kayyım atandı, belediye başkanları gözaltına alındı, tutuklandı ve belediyeler bu müdahaleler sonucunda el değiştirdi. Bunun yanı sıra partiler arası geçişler ve istifalar yaşandı.
Yaşanan tüm bu gelişmeleri, Kent Uzlaşısı kapsamında seçilen belediye meclis üyelerimizle birlikte değerlendirdik. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda; meclis üyelerimiz, partimize katılma yönündeki iradelerini ortaya koymuştur. Bu talep, Merkez Yürütme Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve uygun görülmüştür. Kent Uzlaşısı, farklı toplumsal ve siyasal kesimlerin yerel demokrasi, katılımcılık ve ortak kent yönetimi hedefleri etrafında buluştuğu değerli bir deneyimdir. Halkımız, sandıkta kentlerin birlikte, demokratik ve katılımcı bir anlayışla yönetilmesinden yana açık bir irade ortaya koymuştur. Bu iradeye duyduğumuz saygı, bugün attığımız adımda da korunacaktır. Kent Uzlaşısı çerçevesinde oluşturduğumuz ortak hukuk ve halkımızın sandıkta somutlaşan iradesi bizim için bağlayıcı olmaya devam edecektir.
Belediye meclislerindeki çalışmalarımızı, kentlerin ihtiyaçlarını, yerel demokrasiyi ve şeffaf yönetim anlayışını esas alarak sürdüreceğiz. Meclis üyelerimiz, seçildikleri günden bu yana olduğu gibi bundan sonra da kentlerin ortak sorunlarına çözüm üreten bir anlayışla görevlerini partimizin çatısı altında yerine getirecektir. Kent Uzlaşısı temelinde kurulan ilişkileri ve karşılıklı sorumlulukları gözeterek, İstanbul ve Mersin halklarına karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz.''