Star Gazetesi yazarı Resul Kurt yazdı: İşte koronavirüs kapsamında işletmelere sağlanan destekler

Koronavirüs insan sağlığını olumsuz etkilerken bir yandan da global ekonomiyi kıskacına almış durumda. Bir çok sektör virüsten doğrudan veya dolaylı olarak etkilendi. Star Gazetesi yazarı Resul Kurt, işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerektiğini vurguladı ve koronavirüs kapsamında işletmelere sağlanan destekleri "İşçi Çıkarma 'Destek Al'" başlığıyla kaleme aldı. 

F5HABER F5HABER
Star Gazetesi yazarı Resul Kurt yazdı: İşte koronavirüs kapsamında işletmelere sağlanan destekler

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüsle mücadele sürüyor. Son açıklanan bilgilere göre şu ana kadar ülkemizde koronavirüsten 75 kişi hayatını kaybetti, bin 196 yeni tanı ile toplam vaka sayısı 3 bin 629'a ulaştı. Virüs insan sağlığını olumsuz etkilerken bir yandan da global ekonomiyi kıskacına  almış durumda. Bir çok sektör virüsten doğrudan veya dolaylı olarak etkilendi.

Star Gazetesi yazarı Resul Kurt, İşverenlerin iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde (işçinin ahlak ve iyi niyet kuralına uymaması nedeniyle fesihler hariç olmak üzere) işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerektiğini vurguladı ve "İşçi Çıkarma 'Destek Al'" başlıklı kaleme aldığı yazısında koronavirüs kapsamında işletmelere sağlanan destekleri yazdı. 

İşte Kurt 'un o yazısı: 

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Koronavirüsü bir yandan insan sağlığını olumsuz etkilerken, öbür yandan da tüm global ekonomiyi kıskaca almış durumda. Koronavirüsü salgınından bir çok sektör doğrudan veya dolaylı olarak etkilendi. Devletimiz bu zor günleri atlatıp işletmeleri ayakta tutabilmek için her fedakarlığı yapıyor.

Bu anlamda Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile salgından doğrudan etkilenen bir çok sektör için destek paketleri açıklandı. Bu destek paketleri ile bir yandan işçinin işe devamlılığı sağlanırken, öte yandan işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi amaçlandı. Öte yandan vatandaşların Koronavirüsü salgını kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanması için de tüm imkanlarını kullanıyor.

İŞÇİ ÇIKARMA KISA ÇALIŞMAYA BAŞVUR

Bu zor günlerde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Martta açıklanan kısa çalışmadan yararlanmayı kolaylaştıran düzenleme yürürlüğe girdi.

30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanacak. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edecek.

İşverenlerin iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde (işçinin ahlak ve iyiniyet kuralına uymaması nedeniyle fesihler hariç olmak üzere) işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekiyor. Bu madde kapsamında yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacak. Umarız bu zor günlerde hiçbir işyeri ve çalışan 60 gün beklemek zorunda kalmaz, 1-2 hafta içinde sonuçlandırılır.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ: 

SONRAKİ HABER