‘Suriye ordusu Münbiç ve Ayn El Arab'a girecek'' iddiası

Suriye devlet medyası, rejim güçlerinin kuzeye kaydırılmaya başlandığını duyurdu. Lübnan televizyonu Al Mayadin ise, SDG ile Suriye rejimi arasında bir anlaşma yapıldığını ve rejimin 48 saat içinde Menbic ve Ayn El Arab'a gireceğini iddia etti. AFP, Reuters, BBC ve Amerika’nın Sesi kaynakları da konuya ilişkin iddiaları gündemlerine taşıdı. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı operasyon kapsamında öldürülenlerin sayısının 525'e yükseldiğini açıkladı.

F5HABER F5HABER
‘Suriye ordusu Münbiç ve Ayn El Arab'a girecek'' iddiası

ABD yönetiminin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Suriye ordusunun 48 saat içinde Menbiç ve Ayn el Arap’a gireceği iddia edildi.

Suriye devlet ajansı Sana da, ordu güçlerinin ülkenin kuzeyine kaydırılmaya başlandığını öne sürdü.

Esad rejimine yakın Al Mayadin televizyonu,  PKK'nın Suriye uzantısı SDG ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürdü.

Reuters, AFP ve BBC bu iddiaları haber yaptı. AFP haberi, "Türkiye hücumu ile yüzleşmek üzere Suriyeli askerler kuzeye sevk edildi" ifade edildi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Mahmut Bali de, Suriye askerlerinin Ruslarla beraber Menbic’in kuzeyindeki Sacur’a girdiğini bildirdi.

BBC Türkçe, Ayn El Arab'daki kaynakların, kendilerine Suriye ve Rus ordusunun kente gireceğine dair bir bilgi ulaşmadığını, bölgede durumun sakin olduğunu aktardığını bildirdi.

Ayn El Arab'da bin civarında ABD askeri bulunduğu tahmin ediliyor.

ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİST SAYISI: 525

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 525 oldu." ifadelerine yer verildi. 

​ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG'nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nin bir süredir Esad rejimi ile yakınlaştığı iddia ediliyordu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada terör örgütü PKK/YPG’ye çağrı yaparak YPG’yi rejim güçlerine katılmaya davet etmişti.

SONRAKİ HABER