Fransa'da "Bölücülük yasası" ilk onayı aldı

Fransa'da Parlamento'nun alt kanadı, "bölücülük yasası" olarak da anılan, tasarıyı onayladı. Tasarı ile radikalizmle mücadele adı altında özellikle ülkedeki Müslüman toplumunun hedef alınacağı endişeleri var.

F5HABER F5HABER
Fransa'da "Bölücülük yasası" ilk onayı aldı

Ntv'deki habere göre "Bölücülük yasası" Fransa Parlamentosunun alt kanadında onaylandı.

İlk adı "İslamcı bölücülükle mücadele" olan, gelen tepkiler üzerine "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısı, 151'e karşı 347 oyla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebi üzerine hükümet tarafından hazırlan tasarı Fransız kanunlarında değişiklikler yaparak, "radikalizmle" mücadele edilmesini öngörüyor.

51 maddelik yasa tasarısında; internet üzerinde yasa dışı içerikler ve nefret söylemleri, derneklerin faaliyet ve finansal planda saydam ve denetlenebilir olması gibi hükümler yer alıyor. 

Tasarı;; nefrete teşvik eden hakaret, söylem veya düşünceleri yayan ibadet yerlerinin kapatılmasını da kolaylaştırıyor.

Yasa tasarısı ülkede tartışmalara yol açmış durumda. Sivil Toplum Örgütleri söz konusu tasarının, ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunuyor.

Tasarının, Fransa'daki Müslüman toplumu hedef gösterdiği, hayatlarının neredeyse her alanına kısıtlamalar getirdiği gelen eleştiriler arasında.

Tasarı, camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere yönelik müdahalenin yanı sıra,, Müslümanlara kuruluşların finansmanını denetim altına almayı hedefliyor.

Tasarının yasalaşması için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

Metni sertleştirmek isteyen Sağ partilerin çoğunlukta olduğu Senato, tasarıyı 30 Mart'tan itibaren görüşmeye başlayacak...

SONRAKİ HABER