için kaldı

Ermenistan'dan çekilme açıklaması! Paşinyan yenilgiyi kabul etti

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya, Dağlık Karabağ'da çatışmaları sonlandıracak anlaşmaya imza attı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, anlaşma kapsamında Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini açıkladı. Ermenistan Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, "Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile 13:00 itibarıyla Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladım. Yayınlanan bildirinin metni benim ve halkım için inanılmaz acılı" ifadelerini kullandı.

F5HABER F5HABER
Ermenistan'dan çekilme açıklaması! Paşinyan yenilgiyi kabul etti

Dağlık Karabağ'da ateşkes için Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında anlaşma imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu. 

Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini belirten Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söyledi.

Aliyev, anlaşma kapsamında Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "Savaşı bitirmek için Rusya ve Azerbaycan liderleriyle bir anlaşma imzaladık" açıklamasında bulundu. Rusya lideri Vladimir Putin de anlaşmaya ilişkin, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu geceden itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar" ifadelerini kullandı.

Paşinyan, "Benim ve hepimiz için çok zor bir karar verdim" ifadeleriyle başlayan açıklamasında, imzaladığı anlaşmanın kendisi ve Ermenistan halkı için acı verici olduğunu söyledi. Paşinyan, ilerleyen günlerde bir ulusa sesleniş konuşması yapacağını da sözlerine ekledi.

Ermenistan Devlet Başkanı, Facebook üzerinden yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

Sevgili, yurttaşlarım, kız kardeşlerim ve erkek kardeşlerim. Kişisel olarak benim ve hepimiz için çok zor bir karar verdim.

Askeri durum ve duruma en yakın insanların takdirine yönelik derin bir analiz sonucu bu kararı aldım. (Karar) Yaratılan durumda en iyi çözümün bu olacağına dair inana dayanıyor. Buna ilişkin ilerleyen günlerde bir mesaj yazacağım.

"Geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını tekrar etmemek için bağımsızlık yıllarımızı analiz etmeliyiz" ifadelerini kullanan Paşinyan, "Sonuna kadar savaşacağız ve kazanacağız. Çok yaşa Ermenistan, çok yaşa Artsakh" ifadeleriyle mesajını sonlandırdı.

PUTİN: CEPHE HATTINDA RUS BARIŞ GÜCÜ KONUŞLANACAK

Rusya lideri Vladimir Putin ise anlaşmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu geceden itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar. Rus barış gücü Dağlık Karabağ cephe hattında konuşlanacak."

27 Eylül'de Azerbaycan ordusu yaklaşık 30 senedir Ermenistan işgali altında olan bölgelerin kurtarılması için askeri operasyona başlamış, son olarak Dağlık Karabağ'ın kilit önemdeki kentlerinden Şuşa Azerbaycan Ordusu tarafından kurtarılmıştı.

Anlaşmanın detaylarının ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

PAŞİNYAN'IN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK

Savaşı kaybeden Ermenistan'ın lideri Nikol Paşinyan'ın üzerindeki baskının artması bekleniyor.

Paşinyan hükümetinin iflas ettiğini savunan 17 muhalif parti bugün teslim anlaşması imzalanmadan önce bir açıklama yayınlayarak Paşinyan'ın istifasını istemişti.

İktidarın Karabağ'daki çatışmalarda "yetersiz" kaldığı belirtilen açıklamada, "Telafi edilemeyen kayıpları önlemek amacıyla siyasi güçler, mevcut felaket durumundan sorumlu olan Paşinyan ve hükümetinin kendi iradesi ile kargaşa olmadan görevi bırakmasını talep ediyor." ifadesi kullanılmıştı.

Muhalif partiler, askeri-siyasi sorunları çözebilecek acil bir yürütme organı kurulmasını da istemişti.

İktidarın böylesi kritik bir dönemde zayıf kaldığı vurgulanan açıklamada, Paşinyan hükümetinin bariz şekilde iç ve dış tehditlere karşı zafiyet gösterdiği kaydedilmişti.

Açıklamada, "İnsan ve toprak kayıpları, başta Rusya ile olmak üzere müttefiklerle kusurlu ilişkiler açıkça mevcut iktidarın iflas ettiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulunulmuştu

SONRAKİ HABER