için kaldı

Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti!

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, destekçilerini sokağa çağırdı. Erivan'da taraftarları ile buluşan Paşinyan, darbe girişiminin engellendiğini duyurdu Dünya saniye saniye krizi izlerken Rusya, ABD, Türkiye ve Azerbaycan'dan peş peşe açıklamalar geldi.

F5HABER F5HABER
Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti!

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Paşinyan ise Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. 

Ermenistan’daki yerel medyada çıkan haberlere göre, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanlar, Paşinyan’ın istifası için bildiri imzaladı.

“HER ŞEYİN BİR SINIRI VARDIR”

Bildiride “Ülkenin bu kadar karmaşık durumda alınan bu tür bir karar, devlet karşıtı ve sorumsuzca bir adımdır. Ermenistan Başbakanı ve hükümeti  Ermeni halkı için böylesi kritik ve ölümcül durumda yeterli kararlar alamıyor" dendi.  Açıklamada "Görevdeki makamları  gözden düşürmeyi amaçlayan saldırılara uzun süredir sabırla tahammül ettik" dendi ve  “Her şeyin bir sınırı vardır” ifadesi kullanıldı. 

“ERMENİ SİLAHLI KUVVETLERİ GÖREVİNİ ŞEREFLE YERİNE GETİRDİ"

Açıklamada “Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini şerefle yerine getirdi ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaştı. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda oğulları Vatan ve Artsakh'ı koruyarak ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" dendi. 

 PAŞİNYAN HALKA SESLENDİ

Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan ordunun istifa çağrısına yönelik yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum, canlı yayında halka sesleneceğim" dedi.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden aldı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. 

Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu. 

Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti! - Resim : 1

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi. 

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı. 

"DARBE GİRİŞİMİ ENGELLENDİ"
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun istifa çağrısının ardından meydanlara çağırdığı destekçileri ile Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu ve destekçilerine seslenerek, “Darbe girişimi engellendi” dedi.

Burada yaptığı konuşmada, orduya yönelik eleştirilerde bulunan Paşinyan, "Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız" dedi.

"MEVCUT DURUM KONTROL ALTINDA"

Ermenistan’daki durumu tüm taraflarla konuşmaya hazır olduğunu savunan Paşinyan, "Ermenistan’ın içerisinde düşmanlar yok. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Görevden aldığı ordu yetkililerinin, kendisi için hala "kardeş" olduğunu savunan Paşinyan, "Ben ve ailemin de Ermenistan’ı terk etmek gibi bir planı bulunmuyor" dedi.

ABD: ERMENİSTAN'DA TARAFLARI SAKİNLİĞE ÇAĞIRIYORUZ

ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, "Ermenistan'da devam eden olayları derin rahatsızlıkla izliyoruz, tarafları sakinliğe çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: ERMENİSTAN'IN İÇ MESELESİ

Ülkede tansiyonun yükselmesinin ardından Rusya’dan ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Ermenistan’daki durumu endişeyle takip ediyoruz ancak bunu bir ülkenin iç meselesi olarak görüyoruz” dedi.

Peskov, Moskova ile Erivan arasında şu ana kadar herhangi bir iletişim kurulmadığını ancak gerekirse hızlı bir şekilde bu konuda çalışma yapılabileceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yayınlayarak, “Ermenistan’daki durum ülkenin iç meselesidir” ifadelerini kullandı.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

PAŞİNYAN DESTEKÇİLERİNİN YANINA GİTTİ

Paşinyan, sosyal medya platformu Facebook üzerinden halka seslenerek, istifa çağrılarını  reddetti. Darbe karşıtlarını başkent Erivan'ın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalarını istedi.

Başbakan Paşinyan, destekçilerinin yanına giderek basın açıklaması yaptı ve "Halkın egemenliğinin korunmasını istiyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Paşinyan destekçilerine elinde megafonla seslendi:

ERMENİSTAN GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI: İSTİFA ÇAĞRISI BİR BASKI NETİCESİNDE YAPILMAMIŞTIR

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik istifa çağrısına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığını bildirdi.

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkanlığın, Paşinyan’a yönelik sabah gerçekleştirdiği istifa çağrısı ve ardından Paşinyan'ın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi. 

Bu sabah Paşinyan’a yönelik yapılan çağrının, baskı neticesinde yapılmadığına işaret edilen açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur. Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

ESKİ CUMHURBAŞKANI KOÇARYAN'DAN ORDUYA DESTEK

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da halka, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanların Paşinyan’ın istifası için imzaladıkları bildiriyi destekleme çağrısında bulundu.

Koçaryan, “Bu kader anında, halkı ülkeyi sahiplenmeye ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile ordunun yanında olmasına çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve toprakları veren iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu milli uyanışımızın garantisidir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ermenistan'da muhalif partilerin, parlamentonun olağanüstü toplantı gerçekleştirmesi için imza topladığı belirtildi.

“Aydınlanmış Ermenistan” Partisi milletvekili Nair Zagrobyan da Paşinyan’ı istifaya çağıran bildirinin darbe girişimi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu bir suç değildir.” açıklamasında bulundu.

Ermenistan Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada ise meydana çıkan vatandaşlara “kışkırtıcı eylemlerden” kaçınmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Bu tür eylemler, Ermenistan’ın güvenliğini tehdit edebilir.” ifadelerine yer verildi.

GENELKURMAY BAŞKANINI KOVDU

Reuters haber ajansı, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı.

Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti! - Resim : 3

ERMENİSTAN SOKAKLARINDA HAREKETLİ DAKİKALAR

Ermenistan'da yaşanan istifa çağrısı ve Paşinyan'ın 'Bu bir darbe girişimidir' açıklamasından sonra sokaklarda hareketli dakikalar yaşanmaya başladı. Canlı yayına yansıyan görüntülerde sokaklara inen çok sayıda kişi ve gözaltı yapan polis memurları görülüyor. 

ERİVAN’DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerlediği ifade edildi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.

Güvenlik güçleri Ermenistan parlamentosu önünde önlem aldı.

Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti! - Resim : 6

ERMENİSTAN'DA NELER YAŞANMIŞTI?

Paşinyan, Azerbaycan - Ermenistan arasında geçen yıl yaşanan çatışmalardan sonra ülkesinin yenilgisine sebep olmakla suçlanmıştı. 9 Kasım'da yenilgi anlaşmasını imzalayan Başbakan Paşinyan, haftalar boyunca protestoların hedefi olmuş ve göstericiler mağlup başbakanın istifasını istemişti.

Uzun süren protesto gösterilerinde hedefe konan Paşinyan hükümeti istifaya davet edilmiş, başta başkent Erivan olmak üzere Ermenistan'ın tüm şehirlerinde yapılan gösterilerde halk ve güvenlik güçleri arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşanmıştı.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan karşısında ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da halk sokaklara inmişti. Ermenistan muhalefeti de Paşinyan'ı devirmek için ‘Ulusal Kurtuluş Komitesi’ adlı bir oluşum kurmuştu. Günlerce ortalıkta görünmeyen Paşinyan ortaya çıkıp ulusa seslenme konuşması yapmıştı. Paşinyan, açıklamasında yenilgisini haklı göstermeye çalışmış, aynı gece Ermenistan halkı parlamento binasını basarak Paşinyan’ı aramıştı.

Ermenistan muhalefet bloğu ilk olaylar yaşandığı gün gece yarısına kadar istifa etmesi için Paşinyan’a süre verdi ancak Paşinyan verilen süre zarfında istifa etmeyince muhalefet parlamentoyu toplayarak hükümetin feshedilmesini gündeme getirmek istedi, ancak parlamentoda çoğunluk sağlanamadı.

SONRAKİ HABER