Domuz gribi belirtileri nelerdir? Mevsimsel gripten nasıl ayırt edilir?

Covid-19 vakalarının yeniden artışa geçtiği şu günlerde, gündeme gelen bir diğer salgın hastalık domuz gribi oldu. Havaların da soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarla belirtileri aynı olan domuz gribi hastalığı için uzmanlar uyarıyor. Özellikle çocuklarda yaygın hale gelen domuz gribini, mevsimsel gripten nasıl ayırt edebiliriz sorusu da gündemde...

Domuz gribi belirtileri nelerdir? Mevsimsel gripten nasıl ayırt edilir? - Sayfa 1

Özellikle çocuklarda yaygın hale gelen domuz gribi (influenza) ile ilgili bilgiler pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hafife alınmayacak bir salgın olan domuz gribi belirtileri takip edilmesi tedavi açısından oldukça önemli. Son zamanlarda Covid-19 ile karıştırılan domuz gribi belirtileri aniden ortaya çıkıyor ve özellikle çocukları etkiliyor. Soğuk algınlığından farklı ve daha ciddi olan domuz gribi (influenza) belirtileri diğer salgınların belirtileriyle benzer özellikler taşıyor.

Domuz gribi belirtileri nelerdir? Mevsimsel gripten nasıl ayırt edilir? - Sayfa 2

DOMUZ GRİBİ (İNFLUENZA) NEDİR?

İnfluenza, burnu, boğazı ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir ve bazen ölüme yol açabilir. Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır. İnfluenza virüsü insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olan ve genel olarak A, B, C ve D olmak üzere dört alt tipte incelenen bir virüstür. Bu alt tiplerinden A ve B, mevsimsel grip adı verilen hastalığa neden olur.

Domuz gribi belirtileri nelerdir? Mevsimsel gripten nasıl ayırt edilir? - Sayfa 3

DOMUZ GRİBİ (İNFLUENZA) BELİRTİLERİ

Grip olan kişiler genellikle bu semptomların bir kısmını veya tamamını hisseder:

-Ateş veya titreme hissi
-Öksürük
-Boğaz ağrısı
-Burun akıntısı veya tıkalı burun
-Kas veya vücut ağrıları
-Baş ağrısı
-Halsizlik
-İştah kaybı

Bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir, ancak bu çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Grip olan herkesin ateşi olmayacağına dikkat etmek önemlidir.

Domuz gribi belirtileri nelerdir? Mevsimsel gripten nasıl ayırt edilir? - Sayfa 4

Domuz gribinin küçük yaş çocuklarda meydana getirdiği birçok belirti ve bulgu mevcuttur:

Nefes almada güçlük
Huzursuzluk
Uykudan uyanmada güçlük
Sıvı alımından kaçınma
Kafa karışıklığı
Ateşle birlikte ortaya çıkan vücut döküntüleri