Doç. Dr. Duran Tok: Covid-19'a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor

‘Koronavirüsün akciğer kanserini taklit etmesi’ gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren uzmanlara göre Kovid-19’a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor. Ancak 14 günde tümörü yok etmesi söz konusu olamaz.

Doç. Dr. Duran Tok: Covid-19'a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor - Sayfa 1

Kahramanmaraş’ta yaşayan N.T.'nin, göğüs ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede çekilen tomografisinde sağ akciğerinde 4 santimetre çapında tümör tespit edildi.
 

110
Doç. Dr. Duran Tok: Covid-19'a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor - Sayfa 2

Kanser olabileceği şüphesiyle yapılan ileri tetkikler sonrası N.T.’ye akciğer kanseri teşhisi kondu ve acil ameliyat kararı verildi. Ameliyat öncesi N.T.’nin Kovid-19 testi pozitif çıkınca operasyon ertelendi. Koronavirüs tedavisine başlanan N.T.’nin son testi negatif çıktı ve 'Kovid-19’un kanseri taklit ettiği' anlaşıldı.
 

210
Doç. Dr. Duran Tok: Covid-19'a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor - Sayfa 3

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre doktorlar, benzer yanıltıcı tablolara daha önce de rastladıklarını belirtti ve N.T.’nin durumunun dünya tıp literatüründe ilk olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.
 

310
Doç. Dr. Duran Tok: Covid-19'a karşı gelişen antikorlar, kansere zarar verebiliyor - Sayfa 4

'Covid-19 akciğer tutulumunun kanserle karışma ihtimali çok nadir'
Radyoloji Uzmanı Dr. Güner Sönmez, akciğer lezyonlarının birçok patolojiyi taklit ettiğini belirterek, “Zatürrenin de bazı durumlarda tümörü taklit ettiğini görürüz. Zatürrenin neden olduğu görüntü yuvarlak beyaz olabilir ve bu durum bazen kitle veya tümörle karışabilir. Bunun ayrımı için ilaçlı toraks çekeriz. Tanı için tomografi tek başına yeterli değildir. Tomografide kitle şüphesi varsa, hastanın eski filmleri de değerlendirilir. İleri tetkik dediğimiz, PET CT, MR uygulamaları yapılır. "

410