Ceviz ağacının dibinde sakın oturmayın; Neler oluyormuş neler

Ülkemizin oldukça önemli bir besin kaynağı olan ceviz ile İlgili yıllardır kimsenin bilmediği bir detay var. İşte herkesin şaşkına döneceği o detay…

Ceviz ağacının dibinde sakın oturmayın; Neler oluyormuş neler - Sayfa 1

Ceviz, Türkiye'nin ihtiyacını karşıladığı gibi ihracatı yapılan ürünler arasında yer alıyor. Hasat zamanında artık son anlar. Kaliteli Çorum ve Şebinkarahisar cevizi hasadı da artık son buluyor. Faydası inanın saymakla bitmiyor. Ceviz kadar ceviz ağacı da oldukça yararlı. Ancak eski bir inanışa göre, "Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür" atasözü ceviz ağacının altına gelenleri endişelendiriyor. İyi ama gerçekten bu atasözü gerçeği yansıtıyor mu? Bilimsel olarak kanıtlandı.

120
Ceviz ağacının dibinde sakın oturmayın; Neler oluyormuş neler - Sayfa 2

Ceviz ağacı sülfür salgılar ve bu gaz da dibe çöker. Zehirli olduğu bilinen sülfür gazı insanı sersemletir. Diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöken bu gaz ceviz ağaçlarının köklerinde bol bulunur ve bu yüzden insanların ceviz ağacı dibine oturması sakıncalıdır.

220
Ceviz ağacının dibinde sakın oturmayın; Neler oluyormuş neler - Sayfa 3

Ceviz ağacının faydası var mıdır?

Ceviz ağacı (Juglans regia), sağlığa bir dizi fayda sağlayabilen değerli bir ağaç türüdür. İşte ceviz ağacının bazı faydaları:

320
Ceviz ağacının dibinde sakın oturmayın; Neler oluyormuş neler - Sayfa 4

Ceviz, protein, lif, vitaminler (örneğin B vitamini, E vitamini) ve mineraller (örneğin magnezyum, demir) açısından zengin bir kaynaktır. Ceviz, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu tür yağ asitleri kalp sağlığı için faydalıdır ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir.

420