Astor Enerji (ASTOR) hisse yorumu ve hedef fiyat 2024

İnfo Yatırım, Astor Enerji hissesindeki detaylı analizini ve hedef fiyatını yatırımcılarla paylaştı.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Astor Enerji (ASTOR) hisse yorumu ve hedef fiyat 2024

İnfo Yatırım, Astor Enerji hissesindeki detaylı analizini ve hedef fiyatını yatırımcılarla paylaştı.

Rapordaki detaylar şu şekilde:

Astor Enerji’yi %93 Potansiyel Getiri 181,00 TL Hedef Fiyat ile Hisse Önerileri Listemize Ekliyoruz.

1983 yılında kurulan Astor, %14 yurt içi ve %9 ihracat pazar payıyla Türkiye'nin en büyük ve en hızlı büyüyen transformatör/şalt malzeme (elektrik devrelerinin kontrolünü yapan, devrelerin korunmasını sağlayan ve bu devrelerin anahtarlanması için kullanılan malzeme) üreticilerinden biridir. Şirket, kendisini enerji altyapı pazarında büyük bir oyuncuya dönüştürüyor.

Astor'un evrimi, 2013 yılına kadar dağıtım transformatörleri üretmekten, çeşitli segmentlere kapsamlı bir genişlemeye ve ürün portföyünün çeşitlendirilmesine doğru bir dönüşümle belirlendi. Şu anda şirket, tüm enerji altyapı pazarına ekipman ve hizmet vermektedir. Şirket, 2019 ile 2023 arasında dolar cinsinden %31 gelir artışı (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı (YBBO)) ve %35 FAVÖK marjı ile sektör içinde önemli büyüme rakamlarına ulaştı.

İleriye dönük projeksiyonlarda, şirketin 2030 yılına kadar sabit marjlarla %20 dolar cinsinden YBBO sağlamasını bekliyoruz. Beklediğimiz çift haneli YBBO Avrupalı üreticilerle karşılaştırdığımızda (Siemens, ABB ve Schneider) makul seviyelere işaret etmektedir.

ARZ SIKINTISI FİYATLARIN ARTMASINA VE TESLİM SÜRELERİNİN UZAMASINA NEDEN OLUYOR

Transformatör altyapısı ABD ve Avrupa’da genel olarak 1950—1970 yılları arasında kurulmuştur. Transformatörler enerji şebekelerinin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer almaktadır. Yeni elektrik üretim tesislerinin kurulumu, transformatörlere olan talebi arttırmıştır. Mevcut kurulu transformatörler 60 yıllık tasarım ömrüne ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde onlarca yıl sürebilecek bir değiştirme programı beklentisi oluşmaktadır.

Günümüzde transformatör pazarında ciddi bir arz sıkıntısı yaşanıyor. Pandemi öncesindeki teslimat süreleriyle kıyaslandığından süre 9 aydan 40 aya kadar uzamıştır. Arz/talep dengesizliğine bağlı oluşan bu durum da transformatör fiyatlarının 2020'den bu yana ~%60 dolar cinsinden artmasına neden olmuştur. Transformatörlere artan talebin ve oluşan arz sıkıntısının sebepleri olarak;

Ülkelerin temiz enerjiyi elektrik şebekelerine entegre etmeye başlamalarıyla, yenilenebilir enerjiye olan talebin artması, Ulaştırma sektörünün elektrifikasyonu, elektrikli araç şarj altyapısının kurulması ve dağıtım ağında iyileştirmeler yapılması gereksinimleri, Tedarikçilerin kapasite arttırım yatırımları için talebin devamlılığından emin olmak istemeleri sayılabilir.

1980'lerden 2000'lerin sonlarına kadar konsolidasyona uğrayan transformatör pazarı, gelişmiş finansal ve teknolojik yeteneklere sahip sınırlı sayıda bir üretici grubunun ortaya çıkmasına neden oldu. Artık kamu hizmet şirketlerinin sorumluluğunda olan bu üreticiler, artan küresel talep nedeniyle tamamen dolu üretim slotları ve daha yüksek marjlar ile çalışıyor. Marjların yüksek olması ve kapasite arttırımı için talebin devamlılığından emin olmak istenmesi, yeni yatırım yapılması konusunda motivasyonları azaltıyor, üretim kalitesi ve finansal istikrarı riske atıyor.

Tedarik zinciri zorluklarının nedeni, ABD'deki yerel transformatör üretim üssü boyutlarının nispeten küçük olmasıdır. Son 50 yılda sektörden çekilme ve konsolidasyon hareketleri, ABD'de talebin yalnızca %20'sinin yurt içi arzla karşılanabildiği bir ortam yarattı. Birçok büyük yüksek gerilim transformatörünün siparişe özel yapısı, tedarik zinciri uzunluğunun etkisini daha da artırıyor. Büyük OEM'ler pandemiye ek olarak malzeme, ekipman ve vasıflı işgücü eksikliğinin de daha uzun teslim sürelerine sebebiyet verdiğini belirtmektedirler.

İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA) Yönetmiyle Gerçekleştirdiğimiz Modelimizde Hedef Fiyatımız %93 Artış Potansiyeli Sunuyor

Astor Enerji hedef fiyatını hesaplarken dolar cinsinden İNA analizi gerçekleştirdik. İNA analizi değerleme sonucunda %93 potansiyel ile 181,00 TL hisse hedef fiyatına ulaştık.

Astor şu anda 2024T F/K dolar bazında 12,8x seviyesinde işlem görüyor. Uluslararası benzer şirketler ise ~25x’ten işlem görüyor. Bu da ~%50'lik yukarı yönlü bir potansiyel anlamına geliyor. Astor'un, i) hasılat olarak önümüzdeki iki yılda dolar cinsinden yaklaşık 2 kat daha yüksek YBBO ve ii) Türkiye'nin yüksek risk primine rağmen 2 kattan fazla FAVÖK marjı nedeniyle uluslararası emsallerine göre daha büyük potansiyeli olduğunu, önümüzdeki dönemde şirketin, uluslararası emsalleriyle aynı ciro büyümesi ve FAVÖK marjı oluştursa bile, mevcut seviyelerde sağlam bir risk/getiri profiline sahip olduğunu düşünüyoruz.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın...

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER