Gerçek hikayelerin, gerçeküstü sanatçısı: Vahap Aydoğan

Sanatın görünüşlere, olaylara ve geleneklere dayanan düşsel bir gerçek yaratmasına usulca izin veren ünlü ressam Vahap Aydoğan, gerçeğin açık algısını nicedir instagram sayfasından resmediyor. İnsan biyografilerini sanatseverlerle paylaşan Aydoğan, önce bir "ayna" sonra "ressam" olduğunu söylüyor. Diler Özer bu sıra dışı dünyanın kapılarını bizler için araladı.

Galerinin tamamı için tıklayınız

İnsan yoğrulduğu coğrafyanın bir parçası,  Ve elbette insan etnik kimliğinin genetiğinde yer edindiği yazılımın harmanlanmış halidir… 

Vahap Aydoğan kendisini, insanları ve yaşadığı dünyayı –bir nebze de olsa- iyileştirebilmeye, dönüştürebilmeye adamış bir sanatçı.

Yaptığı işi “gerçeküstü biyografi ressamlığı” olarak adlandırıyor. İnsanların hikayelerini dinliyor ve sorduğu sorularla onlara ayna tutmaya çalışıyor. Dinlediği hikayeleri kendi aynasından geçirip stilize bir biçimde tuvale resmediyor. Her tablodaki hikaye gerçek ama silüetler temsilî. Hikaye ise imgelerde gizli. Adeta bilgiyi parçalayıp şifreliyor ressam tuvalin sağına soluna. Ama alışılmadık yerlere, alışılmadık biçimlerde saklıyor. Çözmek, görene kalmış.

Öte yandan, ortaya çıkan sonuç, yani resimler işin sadece görünen kısmı. Ardında oldukça meşakketli bir çalışma süreci var. Yaşadıklarını, yaşayamadıklarını, acılarını, sevinçlerini, en gizli kalmış duygularını ve sırlarını ona döküyor çalıştığı kişiler.