3. doz BioNTech aşıları ne zaman yapılacak?

Korona salgını nedeniyle ülkemize gelen ilk BioNTech sevkiyatı sonrasında birinci doz aşılar nisanda, ikinci dozlar ise haziranda yapıldı. Buna göre ikinci BioNTech'i 4-5 ay önce olanlar, kasımdan başlayarak hatırlatma dozunu, yani üçüncü BioNTech aşısını yaptıracak.

3. doz BioNTech aşıları ne zaman yapılacak? - Sayfa 1

Ülkemizde sadece iki doz Sinovac aşısı olanlara, hatırlatma dozu randevusu açılmıştı. İki doz BioNTech yaptıranlara ise herhangi bir üçüncü doz randevusu tanımlanmamıştı.

3. doz BioNTech aşıları ne zaman yapılacak? - Sayfa 2

BIONTECH YAPTIRANLAR DA ÜÇÜNCÜ DOZU OLACAK
Ancak geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İki doz mRNA (BioNTech) aşısı olan vatandaşlarımızın da hatırlatma dozuna ihtiyacı olacak" açıklamasını yapması üzerine gündem değişti. 

3. doz BioNTech aşıları ne zaman yapılacak? - Sayfa 3

Peki BioNTech aşısını yaptıranlar 3. dozu ne zaman olmalı? Hürriyet'in haberine göre Bilim Kurulu üyelerinin konu hakkındaki yorumları şöyle:

3. doz BioNTech aşıları ne zaman yapılacak? - Sayfa 4

"ETKİYİ ARTIRMAK İÇİN HATIRLATMA DOZU KARARI ALINDI"
Prof. Dr. Kenan Midilli: "Zaman içerisinde antikor düzeyleri düşer. Ama tekrar karşılaşma halinde hızlı bir şekilde yükselir. Kalan belleğin vereceği yanıtlar enfeksiyonun oluşumunu engellemese bile, enfeksiyonun vücutta büyük hasar ya da ölüm gibi beklenmeyen sonuçlarını çoğu zaman engeller. Gerçek yaşam verileri (Amerika ve İsrail) özellikle bağışıklık sistemi daha düşük düzeyde yanıt verebilen ileri yaş grupları olmak üzere antikor hücrelerinin aşıların etkililiğinin altıncı aydan sonra azaldığını gösterdi. Bu nedenle Türkiye'de de belleği tazelemek ve güçlendirmek için aşıların etki düzeyini yükseltebilmek için ikinci doz aşıdan 6 ay sonra hatırlatma dozu yapılma kararı alındı."