Tarihi bütçe

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bütçesi, tarihte ilk kez 500 milyar lira sınırını geçiyor. 2020 yılında SGK’nın bütçesi 524 milyar TL olacak. Türkiye bütçesi ise, aynı tarih itibariyle 1 trilyon 95 milyar TL olacak. Emekli aylıklarına aktarılan tutar da 342 milyar TL’ye kadar çıkacak.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tarihi bütçe

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesi görüşmeleri, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmelerde vekillere, SGK’nın mali yapısıyla ilgili bilgiler de verildi. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bütçesi yıl sonunda 462 milyar TL’ye kadar çıkacak. Aynı dönemde prim gelirleri 294 milyar lira olurken, emekli aylıkları için 298 milyar 940 milyon TL aktarılacak. Sağlık giderlerine ise 110 milyar TL aktarılacak. Bu yıl içinde teşviklere 22 milyar TL aktarılırken, ödeme gücü olmayanların genel sağlık sigortası primlerinin devlet tarafından üstlenilmesi nedeniyle de 12 milyar TL ödenecek. Yıl sonunda bütçe transferlerinin toplamı 192 milyar TL’ye ulaşacak.

Gelecek yıl ise, SGK’nın toplam giderleri 462 milyar TL’den 524 milyar TL’ye kadar çıkacak. 2020 yılında prim gelirleri 332 milyar lira olurken, emekli aylıkları 342 milyar TL olacak. Sağlık giderleri de 122 milyar TL’ye çıkacak. Gelecek yıl için planlanan bütçe transferi ise 218 milyar TL olacak. Bu kalemin içinde ödeme gücü olmayanların genel sağlık sigortası primlerinin karşılanması için 13 milyar TL, teşvikler için de 25 milyar lira olacak. Açık finansmanı için de 50 milyar TL aktarılacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise, sosyal güvenlik kapsamının genişlemesi ve hizmetlerdeki çeşitliliğinin artmasının doğal sonuç olarak sosyal güvenlik harcamalarını artırdığını belirtti. Türkiye’nin büyüdüğünü, nüfusun arttığını söyleyen Selçuk, “Sonuç olarak, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini takip ediyor ve gerekli adımları atıyoruz” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER