Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

ANK'nin ardından Dedegöl Enerji de Valiliğe dava açtıHem davacılar hem müdahil* Alakır Vadisi'nde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını yasal 30 günlük sürede uygulamadığı için ANK'nin dava açtığı Antalya Valiliği ve ilgililer hakkında, bu kez de kararı uyguladıkları için Dedegöl Enerji tarafından dava açıldı. ANK'nin Valilik aleyhine açtığı davaya Dedegöl, Dedegöl'ün açtığı davaya karşı da...

F5HABER F5HABER
Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

ANK'nin ardından Dedegöl Enerji de Valiliğe dava açtı

Hem davacılar hem müdahil

* Alakır Vadisi'nde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını yasal 30 günlük sürede uygulamadığı için ANK'nin dava açtığı Antalya Valiliği ve ilgililer hakkında, bu kez de kararı uyguladıkları için Dedegöl Enerji tarafından dava açıldı. ANK'nin Valilik aleyhine açtığı davaya Dedegöl, Dedegöl'ün açtığı davaya karşı da ANK Valiliğin yanında müdahil oldu.

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde bulunan Alakır Vadisi'nde yaklaşık 3 yıldır Dedegöl Enerji'ye ait Kürce HES'e karşı Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyelerince yürütülen hukuki mücadele kapsamında, 'ÇED Gerekli Değildir' raporuna karşı alınan yürütmeyi durdurma kararı, 1 aylık bir gecikmeyle de olsa Kumluca Kaymakamlığı'nca uygulandı.

Antalya 2'nci Bölge İdare Mahkemesi'nin ara karar olarak verdiği yürütmeyi durdurma kararının 30 günlük yasal süre içinde uygulanmadığı gerekçesiyle Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan ANK, Vali Ahmet Altıparmak ve yürütmeyi durdurma kararını uygulamakla yükümlü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri ile Dedegöl Enerji Yatırım AŞ yetkililerinin yargılanmalarını talep etti.

Suç duyurusuna yönelik ise Dedegöl Enerji, Valilik ve ilgili kurumların yanında davacı ANK'ye karşı müdahil oldu. Kürce HES'in işletmeci firması Dedegöl Enerji ise 'yürütmeyi durdurma' kararının faaliyeti durdurma olamayacağı yönünde Antalya 1'inci Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Santral faaliyetinin ÇED'e binaen değil, üretim lisansı, işletme ruhsatı, DSİ ile yapılan su kullanım hakkı ve işletme esaslarına ilişkin anlaşma çerçevesindeki 3 yasal izinle sürdürüldüğü öne sürülerek, verilen kararın faaliyetin durdurulması anlamına gelmediği gerekçesiyle Antalya Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aleyhine Antalya 1'inci Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru yapıldı.

İKİ TARAFTAN DA DAVALIK

Antalya Valiliği ve ilgili kurum yetkilileri, 5 Aralık 2012 günü verilen yürütmeyi durdurma kararını yasal süre 30 gün içinde uygulamadıkları gerekçesiyle ANK'ce, yasal sürenin üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra da kararı uyguladıkları için bu kez Dedegöl Enerji firmasınca mahkemeye verildi. ANK'nin davalarında Dedegöl Enerji Valiliğin yanında müdahil olurken, bu kez Dedegöl Enerji'nin davası karşısında ANK Valiliğin yanında müdahil olarak taraf aldı.

Foto: Alakır Vadisi'nden foto

===

Tartışılan galeride tadilat

ELLİ yıldan beri 'Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi' adı altında sanat ve sanatçılara hizmet veren tarihi binada tadilat çalışmalarına başlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren her türlü sanatsal etkinliğe kapatılan galeride, iç ve dış duvarlardaki çimento sıvanın sökümü işlemine öncelik verildi. Sıva altındaki orijinal taş duvar gün ışığına çıkarılacak. 3 metre derinlikte toprağa gömülü olan ve yağmur suyu nedeniyle küf tutup çürüyen, iç kısma doğru meyilleşen, her an çökme tehlikesi de bulunan yol cephesindeki duvarın dibinde ise kazı çalışması başlatıldı. Ana taş duvar, 1 metre genişlikte boşluk bırakılıp, örülecek istinat duvarı ile toprak ve su baskısından kurtarılacak.

ASIL TADİLAT PROJE SONRASI

Tarihi galeri binasının tadilat işlemini üstlenen D2 Mimarlık firması yetkilisi mimar Hasan Dilsiz, yüzeydeki üç kat çimento sıvanın kazılıp, altta kalan orijinal taş duvarın ortaya çıkarılacağını, taşların durumuna göre de yeni bir proje hazırlanacağını açıkladı. Üç yıl önce çizilmiş bir rölöve bulunduğunu hatırlatan Dilsiz, "Şu anki çalışmalarımız sondaj amaçlı. Sıvayı kazıyarak, binanın en eski halini görmeye, yapılacak işlemleri belirlemeye çalışıyoruz. Sıva altında, 1061 yılında yazılmış bir de hitabe bulundu. Bir-iki ay içinde asıl tadilat için projelendirme çalışması yapılacak. Yüksek Anıtlar Kurulu, projeyi onaylarsa aslına uygun tadilat aşamasına geçeceğiz" dedi.

ALÂEDDİN KEYKUBAT YAPTIRMIŞ

Tadilat sonrası asıl işlevi belirlenecek tarihi bina, Yivli Minare Külliyesi içerisinde yer alıyor. Resmi kayıtlarda Devlet Güzel Sanatlar Galerisi binası şöyle tarif ediliyor; "Bina, Alâeddin Keykubat tarafından 1255 tarihinde inşa ettirilmiş. Kalın taş duvarlı binada, kubbe ve tavan sistemi kullanılmış. Enine dikdörtgen planlı olup, katlı şekilde yapılmış. İç kısmında basamaklı yükseltiler bulunuyor. Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere toplam 4 mekân mevcut. Mekânların orta kısmının üstünü örten kubbeye, altıgen kasnaklı bir kubbe feneri konulmuş. Bina, Tekeli Mehmet Paşa tarafından 'Mevlevihane' ye çevrilmiş. Binanın bitişiğinde de küçük bir Osmanlı hamamı ile türbe bulunuyor."

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Galeri binasının iç ve dışında başlatılan tadilat çalışmalarından ve genel görüntü

=== KUTU ===

Farklı sesler

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 'tadilat' gerekçe gösterilerek 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sanatsal etkinliklerin yapılmayacağı duyuruldu. Galerinin 'Mevlevi Müzesi'ne çevrileceği söylentilerinin de yayılması, sanat camiasında farklı tepkilere neden old. Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu'ndan, "Galerinin Mevlevi Müzesi'ne karşı değiliz. 'Devlet Güzel Sanatlar Galerisi' ismi, sanata ve sanatçıya tahsis edilecek daha geniş bir mekânda da yaşatılabilinir" açıklaması yapılırken, tarihi Çarşı Hamamı, ya da eski TEKEL binası önerildi. Antalya Sanatçılar Derneği ile Güzel Sanatlar Derneği üyesi sanatçılar da "Tarihi bina, tadilat sonrası da galeri olarak hizmetini sürdürmeli" diyerek, aksi halde ses getirecek eylemlere başvurabileceklerini bildirdi.

===

Müzede çok özel sergi

ANTALYALI ressam Makbule Topçuoğlu, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' etkinlikleri kapsamında 'Bir Kurdele de Sen Tak' ve 'Sanat Özgürlüktür' sloganlarıyla kişisel resim sergisi açtı. Son çalışmalarından oluşan eserlerini Antalya Etnografya Müzesi galerisinde sergileyen Topçuoğlu, ülkemizde kadına yönelik şiddetin her geçen gün artmasına, şiddet sonucu kadınların yaşamlarını yitirmesine tepki amacıyla davetlilerin yakalarına 'mor' kurdele taktı. Topçuoğlu'nun 30 tablodan oluşan sergisi, takdir topladı. Yurt içi ve yurt dışında birçok kişisel sergiler açan Topçuoğlu, karma sergilere de katıldı. "Bırakın herkes baktığı resimde kendisini görsün" diyen Topçuoğlu, fırçasını ve renkleri özgürce kullandığını söyledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Makbule Topçuoğlu'nun tablo önünde ve açılışa katılan davetlilerin toplu görüntüsü

===

Oyuncak müze atölyesi çocukları bekliyor

ANTALYA Oyuncak Müzesi'nde atölye çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ocak ve Şubat ayını geride bırakan Atölye yönetimi, Mart ayı programını belirledi. Tahta Oyuncak Boyama Atölyesi, Karagöz ve Hacivat, Jovi ile Seramik Atölyesi, Origami, THK Model Uçak Yapım Atölyesi, Oyun Atölyesi ve Minik Arkeologlar atölyelerinin açılacağı Mart ayında dolu dolu bir program çocukları bekliyor. 3 ila 19 TL arası değişen fiyatlarda gerçekleşen atölye çalışmalarında çocuklar, eğlenceli zaman geçiriyor.

Pazartesi hariç haftanın her günü farklı saatlerde düzenlenen atölye çalışmalarına, kreş ve ilköğretim okulu öğrencileri de katılıyor. Kimi çocuklar ise anne veya babasının elinden tutarak atölyeye geliyor. 3 ila 12 yaş arası çocuklarıyla birlikte atölye çalışmalarına giren anne ve babalar, çalışmaları yakından izleme fırsatı buluyor. Mart ayı süresince gerçekleştirilecek atölye çalışmalarında uçurtma, kuş yuvası yapma ve boyama gibi atölye çalışmaları da yaptırılan çocukların el becerilerinin ve yaratıcılıklarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Gün gün değişen atölye programını Oyuncak Müzesi'nden ve internet sitesinden elde etmek mümkün. Atölye sorumlusu Tuğba Yıldırım, anne ve babaların Mart ayı programından atölye programını takip ederek, çocuklarını en yatkın olduğkları atölye derslerine getirebileceklerini belirtti.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyuncak müzesinden ve atölye çalışmalarından fotolar.

===

Mavinin asaleti

ESLİNE Ajans mankenleri İpek Oruç ve Gülce Yurtbahar, mavi abiye kıyafetlerle objektif karşısına geçti. Moda çekimlerinde tanıtım amaçlı kullanılacak broşür için poz veren mankenler, mavinin hakim olduğu günlük, gece ve iş kadını modellerini giydi. Mavi bluz ve pantolon kombinasyonunu tercih eden Yurtbahar'a, mavi etek ve ceket kombinasyonunu tanıtan Oruç eşlik etti.

İkili, bol bol poz verdi. Renk tercihlerindeki uyumu fotoğraf çekiminde de gözler önüne seren ikili, fanatik Fenerbahçe taraftarı olduklarını da söyledi. Mavi renkli elbiselerini sarı renkli takı ve aksesuarlarla hareketlendirebileceklerini belirten mankenler, "Fanatik Fenerbahçeliler için iyi bir tercih. Ufak tefek aksesuar süslemeleriyle ortaya dikkat çekici sonuçlar çıkacaktır" dedi.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: İki mankenin yan yana fotosu.

===

* GÜNLÜ

3 mahallede kesinti

AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'den yapılan açıklamada, Antalya'da bugün (çarşamba) 3 mahallede enerji kesintisi uygulanacağı kaydedildi. 09.00-16.00 saatleri arasında yapılacak çalışmalar nedeniyle Kepez İlçesi Yenidoğan, Ahatlı, Kültür mahalleleri ve civarı elektriksiz kalacak. Çalışmaların erken bitmesi durumunda belirtilen saatten önce hatlara enerji verilebilecek.

ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

06 MART ÇARŞAMBA SABİTLERİ

==========================

HAVA DURUMU

-----------

ANTALYA : 09/18 (AZ BULUTLU)

BURDUR : -2/12 (AZ BULUTLU)

ISPARTA : -2/11 (SİSLİ)

ALANYA : 09/19 (AZ BULUTLU)

KEMER : 08/19 (AZ BULUTLU)

AFYONKARAHİSAR : -4/09 (SİSLİ)

MANAVGAT : 09/21 (AZ BULUTLU)

KUMLUCA : 09/19 (AZ BULUTLU)

BUCAK : -2/14 (AZ BULUTLU)

EĞİRDİR : -3/12 (AZ BULUTLU)

SANDIKLI : -5/11 (SİSLİ)

FETHİYE : 08/18 (AZ BULUTLU)



NAMAZ VAKİTLERİ

---------------

İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI

ANTALYA : 04.54 06.15 12.16 15.29 18.05 19.19

AFYONKARAHİSAR: 04.53 06.16 12.16 15.28 18.04 19.20

BURDUR : 04.55 06.17 12.17 15.30 18.06 19.21

ISPARTA : 04.54 06.16 12.16 15.29 18.05 19.19

ALANYA : 04.49 06.09 12.10 15.24 17.59 19.13

KEMER : 04.54 06.15 12.16 15.30 18.05 19.19

KUMLUCA : 04.56 06.16 12.17 15.31 18.06 19.20

FETHİYE : 05.00 06.21 12.22 15.36 18.11 19.25



NÖBETÇİ ECZANELER

-----------------

ANTALYA

-------

AKINCI 5M Migros AVM içi 230 13 15

ARAN Jinefem Hastanesi yanı 316 66 70

AYFER Fabrikalar Mah. Fikri Erten Cad. 345 02 82

CANSU Meltem Mah. Asya Sit. D Blok 237 33 50

DİLA Güllük Cad. No:139/A 345 46 08

GÜLENYÜZ Özel Uncalı Meydan Hastanesi yanı 226 03 24

LOKMAN HEKİM Akdeniz Şifa Hast. yanı 326 95 20

NİL Işıklar Cad. Türkay Apt. No:27/A 242 26 58

PINAR Anandolu Hast. yanı 312 42 49

AFYONKARAHİSAR

--------------

ATAY Tuzpazarı Cad. No:16 212 18 90

İNCİFİLİZ Yeni Devlet Hast. karş. 229 39 59

KESKİN Eski SSK Hast. yanı 214 15 77

ISPARTA

-------

ÖRMECİ Hastane Cad. Yenal Apt. 218 72 16

SEMA Pirimehmet Mah. 1723 Sk. No:10 232 42 43

BURDUR

------

DURMAZER Şehit Ersan Cad. No:16/A 233 54 04

ALANYA

------

ÖZNUR Özel Hayat Hastanesi karşısı 512 63 45

YÜKSEK Özel Hayat Hast. karş. 511 89 00

KEMER

-----

LİMAN Liman Cad. No:38 814 61 74

MANAVGAT

--------

EREN Y.Hisar Mah. Tugayoğlu Cad. 742 03 89

EROL A.Pazarcı Mah. Lise Cad. 746 05 25

FETHİYE

-------

ADA Devlet Hast. arkası 613 21 25

(DHA - Yunus AKOĞLU)
SONRAKİ HABER