"Cumhuriyet'in hakkını veremezler"

Başbakan Davutoğlu, "Selçuklu'yu, Osmanlı'yı farklı bir tarih gibi görenler Cumhuriyet'in hakkını veremezler" dedi.

F5HABER F5HABER
"Cumhuriyet'in hakkını veremezler"

İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Gündoğdu Meydanı'ndaki mitingindeki konuşmasına, "ufuk şehir" olarak nitelendirdiği İzmir'i selamlayarak başladı. 

İzmir'e her türlü hizmeti getirdiklerini ve buna da devam edeceklerini belirten Davutoğlu, bugün Konak Tüneli'nin de açılacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu, tünele ilişkin teknik bilgi vererek, kentin kendileri için anlamının ayrı olduğunu kaydetti.

Meydanlarda cumhuriyetçilik, milliyetçilik, özgürlük üzerine konuşanlara ders vereceklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, alandakilere "Ders vermeye hazır mısınız" diye sordu.

Kalabalıktan "Evet" karşılığının alan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ders bir, cumhuriyetçilik, Türkiye Cumhuriyeti devleti, bütün bir milletin yekvücut olarak verdiği istiklal mücadelesi sonunda kurulmuştur, hiç kimseye ait değildir, bütün bir millete aittir. Hiçbir elitin, zümrenin, seçkinci grubun değil, 78 milyonun aziz ve kudretli bir devletidir. Bu devlet, Selçuklu ve Osmanlı mirası üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti 2002'de ne haldeydi? Gazi Mustafa Kemal cumhuriyeti kurduğunda gençliğe hitaben demişti ki 'Cumhuriyeti biz kurduk siz yükselteceksiniz'. Şimdi Allah aşkına bütün İzmirlilere ve onların şahsında bütün milletime soruyorum, cumhuriyetin itibarını kim kazandırdı?"

Alandakilerin, "Başbakan Ahmet Davutoğlu" sloganları üzerine Başbakan Davutoğlu, "Siz 7 Haziran'da kararı vermişsiniz. Bir destan yazıyor muyuz, cumhuriyeti yükselten kadrolara destek verecek miyiz, Türkiye Cumhuriyeti devletini küresel bir güç yapacak mıyız, İzmir ile İstanbul'u bağlayacak mıyız, İzmir'i Çanakkale üzerinden Avrupa'ya dünyanın en geniş açılı köprüyle bağlayacak mıyız? Selam olsun İzmir'den Rumeli'ye, Evlad-ı Fatihan'a" dedi.

AK Parti iktidarının projelerini anlatmayı sürdüren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"İzmir'den Ankara'ya hızlı tren yapıyoruz. Hani Ankara'dan çıkan Gazi Mustafa Kemal'in Kocatepe'den istiklal ordularıyla yürüdüğü İzmir'den geriye Ankara'ya 3,5 saatte gidecek hızlı tren yapıyoruz. Vatan bize emanet, sandık kime emanet, İzmir'de 'artık buralar milli iradenin kalesidir' diyecek miyiz, İzmir'de AK Parti'yi zirveye taşıyacak mıyız, cumhuriyeti yücelten kadroları birinci parti yapacak mıyız, 7 Haziran'da cumhuriyetin sadece lafını edenlere bir ders verecek miyiz, milliyetçiliğin lafını edip milleti namerde muhtaç edenlere ders verecek miyiz? İzmir istiklal ister, İzmir istikbal ister, İzmir itibar ve onur ister. Al bayrağa itibarı ve onuru kim kazandırdı, kendi helikopterini, uçağını kim yaptı, kendi ülkesinin dış borçlarını kim ödedi, dünyaya bu al bayrağı kim taşıdı? Onlar konuşur AK Parti yapar."

Kılıçdaroğlu'nun, coğrafyayı yeni yeni öğrendiğini dile getiren Davutoğlu, "Diyor ki; 'Tebriz ile Şanghay, Türkiye üzerinden birleşecek.' Mübarek, Tebriz ile Şanghay Türkiye'nin doğusunda zaten. Bizi Afro - Avrasya dediğimiz, Afrika'ya açıldığımız için Türkiye'yi Balkanlar'a Orta Doğu'ya bağladığımız için Sayın Cumhurbaşkanımızı da beni de 'Yeni Osmanlıcı' diye dünyaya şikayet ettiler, şimdi bu projeyi çalıyorlar. Biz Selçuklu'nun torunlarıyız, Osmanlı'nın varisleriyiz, Cumhuriyet'in çocuklarıyız. Selçuklu'yu, Osmanlı'yı farklı bir tarih gibi görenler cumhuriyetin hakkını veremezler. Çaka Bey'i unutanlar Gazi Mustafa Kemal'in hakkını veremezler. Osmanlı'nın Akdeniz'i Türk gölü yapan asrını unutanlar, Türkiye'yi geleceğe taşıyamazlar" ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER