Bakan Günay: Hatay Müstesna Bir Toprak Parçası (2)

SANAL MÜZE AÇILIŞI YAPILDI

F5HABER F5HABER
Bakan Günay: Hatay Müstesna Bir Toprak Parçası (2)

SANAL MÜZE AÇILIŞI YAPILDI

Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi açılışına katılan Bakan Ertuğrul Günay, burada yaptığı konuşmada Hatay'daki mozaik envanterinin dünya çapında olduğunu, bu zenginliğin IBM gibi uluslararası bir kuruluş tarafından sanal ortamda bütün dünyaya tanıtılmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyledi. Kentin büyük bir zenginliğinin olduğunu ve bunun sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya duyurulması gerektiğini kaydeden Günay, şöyle konuştu:

"Biz bu zenginliğimizi potansiyelimizi Anadolu içlerine taşımak, tarihle, arkeolojiyle müzelerimizle ve diğer alanlarla zenginleştirmek istiyoruz. Bu açıdan Hatay çeşitliliği sınır tanımayan özel dünya parçalarından birisi. Bir medeniyetler coğrafyası. Hatay Müzesi mozaik zenginliği ve sergisi açısından dünyanın üçüncü müzesi. Yakın zamana kadar Tunus'taki Bardo Müzesi birinciydi. 2011 yılından itibaren bu açıdan dünyanın birinci müzesi Gaziantep'teki Zeugma Müzesi. Şimdi Hatay Tunus'taki Bardo Müzesi ile değil, kendi topraklarımızdaki Zeugma Müzesiyle yarışacak. Bu da bizim son yıllarda arkeolojiye, müzelere medeniyet mirasına ne kadar somut biçimde sahip çıkmaya çalıştığımızın örneklerinden birini oluşturuyor."

BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR

Anadolu topraklarının dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış topraklar olduğunu belirten Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu topraklarında geçmişte ne varsa hangi dönemden, inançtan, kültürden, medeniyetten kalmış olursa olsun mademki şu an Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindedir, hepsi bizimdir ve hepsi insanlığın bize emanetidir anlayışı içerisinde sahip çıkmaya ve onları ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu coğrafyada bunu yapmak için bir tek barışa ihtiyaç var. Yani yurtta barış dünyada barışa ihtiyaç var. Bölgemizde barış içerisinde güzel gelişmeler yaşaya geldik, son birkaç yıl içerisinde. İnanılmaz güzel gelişmeler yaşaya geldik. Komşularımızda demokratikleşme insan hakları doğrultusunda bazı sorunlar sıkıntılar var. Çok kısa süre içerisinde sıkıntıların sükunete ve selamete dönüşmesini bütün kalbimle diliyorum. Sadece bizim ülkemiz değil, dünyadaki bütün ülkelerin, halkların, coğrafyanın barışa, demokrasiye ve insan haklarına kardeşliğe ihtiyacı var. Bizim gayretimiz de budur. Barış, esenlik, kardeşlik ve gelişme istiyoruz. Bunu sağlamak için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

(DHA - Mehmet EZER)
SONRAKİ HABER