Çocuklarda görülen yumurtalık kistleri kanser riski oluşturur mu?

Kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda kist olarak isimlendirilen içi sıvı dolu kese gelişebilir. Yumurtalık kistleri anne karnından başlayarak her yaşta görülebilir. Peki, çocuklarda da görülen yumurtalık kistleri kansere neden olur mu, nasıl belirti verir, cerrahi yönteme ne zaman başvurulur? Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çocuklarda görülen yumurtalık kistleri kanser riski oluşturur mu?

Yumurtalık kistlerinin, sık görülen jinekolojik sorunlar arasında yer aldığını söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kisti nedeniyle ameliyat olma riski %5 ila 10’dur. Anne karnından başlayarak yaşlılık dönemine kadar her yaşta birçok tipte yumurtalık kisti bulunabilir” açıklamasında bulundu.

Ergenlik dönemindeki çocuklarda üreme dönemindeki kadınlarla kıyasladığında, daha az sıklıkla yumurtalık kisti görüldüğünü belirten Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “İlk âdet döngüsü ve 18 yaş arası dönem, basit ve kompleks görüldüğünü belirten Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “İlk âdet döngüsü ve 18 yaş arası dönem, basit ve kompleks kistlerin oluşumunun oldukça sık olduğu bir süreçtir. Bu yaş grubunda tespit edilen yumurtalık kistlerindeki kötü huylu tümör ihtimali göz önünde tutulmalıdır” uyarısını yaptı.

Pelvik ağrı, karın içi ağrı, kabızlık, kusma…

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER