Tüm gebelik belirtileri görülüyor... Mol gebelik (Üzüm gebeliği) nedir?

Mol gebelik hatalı döllenme sonucu oluşan anormal bir gebeliktir. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Peki mol gebelik neden oluşur? Mol gebelikte riskler nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Kadın Hastalıkları ile Doğum Uzmanı Selen Sakar Ecemiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tüm gebelik belirtileri görülüyor... Mol gebelik (Üzüm gebeliği) nedir?

Plasenta hücrelerinin anormal gelişim göstermesi ile rahim içerisinde çoklu kesecik görünümü oluşur ve bu nedenle halk arasında mol gebeliğe ‘üzüm gebeliği’ denildiğini söyleyen Selen Ecemiş, “Genellikle gebeliğin ilk haftalarında tanı konur. Komplet mol (tam) gebelik vakalarında, çekirdeği olmayan yumurta sperm ile döllenir. Fetüse ait herhangi bir doku yoktur. Plasentaya ait doku bulunduğu için yüksek seviyede HCG, yani gebelik hormonu bulunur. Bu nedenle gebelik belirtileri belirgindir. Kısmi mol gebeliğinde ise normal yumurta çift sperm ile döllenir. Fetüse ait yapılar mevcuttur, fakat bebeğin genetik yapısı anormaldir.  Bazen yumurta hücresinin içine iki sperm birden girmiş olabiliyor. Böyle bir durumda spermlerin 23’er kromozomdan oluşan genetik bilgileri yumurta hücresinin çekirdeğinde birleşir. Bu durumda da yumurtanın kendi genetik bilgisinin yok olmasına sebebiyet vermezse, embriyo 69 kromozomdan oluşur. Böyle olursa da fetüsün genetiği anormal olacağından yaşama şansı maalesef ki yoktur. “

Erken ve geç gebeliklerde sık görülür

Mol gebeliğin her kadında görülebileceğini söyleyen Nermin Köşüş, “Mol gebelik her kadında görülebilir ama en çok anne yaşı ileri olanlarda özellikle 40 yaş üstünde, genç yaşta özellikle 20 yaş altı gebeliklerde, sosyoekonomik seviyesi düşük ve kötü beslenen kadınlarda görülür. Görülme oranı kabaca 1000 gebelikte 1’dir.“ dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER