Ofisler hız kesmedi! Pandemiye rağmen yüzde 108 artış

Ofis ve işyeri inşası için alınan ruhsat sayısı pandemiye rağmen arttı. Ocak-haziran döneminde ruhsat verilen ofislerin yüzölçümü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 arttı ve 1.2 milyon metrekareyi aştı. Uzmanlar ticari imarlı arsalara home ofis yapılmasının artışta etkili olduğunu belirtiyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Ofisler hız kesmedi! Pandemiye rağmen yüzde 108 artış

Pandemi birçok alanda olduğu gibi iş hayatında da değişimlere neden oldu. Evden çalışma ya da hibrit model (yarı ev-yarı ofis) hayatımıza girdi. Yaşanan bu gelişmeler ve biriken arz nedeniyle ofis piyasasında inşaatların hız kesmesi beklenirken tam tersi oldu.

Belediyeler tarafından geçen yılın ilk 6 ayında 611 bin 747 metrekare ofis ve işyeri inşaatı için ruhsat verilirken bu yılın aynı döneminde rakam 1 milyon 274 bin 765’e çıktı. Artış yüzde 108.4 olarak kaydedildi. Yeni ofis ruhsatlarını değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2019 yılının ilk yarısında yaklaşık 495 bin, 2020’nin ilk yarısında 611 bin metrekare ofis ruhsatı alınmıştı. O nedenle bu yıl ocak-haziran için 1.2 milyon rakamı ciddi artış olarak karşımıza çıktı. Aslında son 20 yılın ilk 6 ay ortalaması 2 milyon metrekare civarında olduğunu da dikkate almak lazım” dedi.

Maya yükselmenin nedenini ise şöyle açıkladı: “Bu dönemki yükselmenin temel nedeni ticari imarlı arsalarda home-ofis şeklinde konut yapıp satma iştahı olabilir. Gayrimenkul geliştiren firmalar ticari imarlı alana sadece ofis yapmak yerine yaşam alanı olarak kurgulamayı daha avantajlı görüyor.” Maya alınan ruhsatların piyasaya hemen arz olarak eklenmeyeceğini, inşaatların tamamlanma sürelerinin 3 yılı bulabildiğini de ekledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER