Karides ve kalamarda ithalat sıkıntısı

Pandemi sürecinde Türkiye’de gıda ve gıdaya erişim konusunda büyük problemler yaşanmadı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Karides ve kalamarda ithalat sıkıntısı

Raflarda kısa süreli boşluklar görülse de tüketiciler istedikleri ürüne ulaşabildi. Ancak bazı ürünler var ki ana kaynaklardan biri ithalat olduğu için sıkıntılar yaşanabiliyor. Bunlar arasında evlerde çok tüketilmese de özellikle balık restoranlarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan kalamar ve karides bulunuyor. Koronavirüs öncesinde kalamarın büyük çoğunluğu Hindistan’dan gelirken, karides ise Uzakdoğu’dan ithal ediliyordu. Yaşanan süreç nedeniyle kalamar ve karides ithalatı bir hayli yavaşladı. Biz de bu durumun restoranları nasıl etkilediğini Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer’e sorduk.

OLMAZSA OLMAZ

Kalamar ve karidesin restoran menülerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Demirer, “Pandemi öncesinde ihtiyacın büyük bir kısmı ithalattan karşılanırdı. Şimdi ise ithalat yapılamıyor. Her ne kadar donmuş ürünler olsa da ithalat yapılamazsa sıkıntı yaşarız. Yerli ürünler de var ancak bir tek onlar kaldığı için fiyatları yükseldi. Şu anda restoranlara talebin az olduğu bir dönemden geçiyoruz. Henüz kapasiteler yüzde 50’lere bile ulaşmadı. Ancak talebin artmasıyla birlikte yerli karides ve kalamar yetemeyecektir. Ayrıca fiyatları daha da yükselecektir. İşletmeleri şu an için bu fiyat artışlarını yansıtmadı. Böyle devame ederse başta kalamar ve karides olmak üzere kabuklu deniz ürünlerinde fiyat artışları yaşanacaktır. Hatta bazı restoranlar kalamar ve karides gibi ürünleri menülerinden çıkarma yoluna gidebilir” dedi. Kalamar ve karides gibi ürünlerin balık restoranlarından orta ve üst sınıf lokantalara kadar bir çok yerde kullanıldığını hatıralatan Demirer, “Bu ürünler restoranların olmazsa olmazları arasında. Bir an önce sıkıntının aşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER