İndirime nasıl karar veriliyor

Kadın dernekleri ile avukatlar, cinayet ve tecavüz davalarında ağır ceza mahkemeleri ve Yargıtay’a ‘eril bakışla’, erkek sanıklara ‘otomatik ceza indirimi’ uygulamakla eleştirdi. Peki, sistem nasıl işliyor?

HÜRRİYET HÜRRİYET
İndirime nasıl karar veriliyor

Temyizde Yargıtay, haksız tahrik ve ceza indiriminin, somut olaya ve her dosyadaki delillere özgü şekilde yerinde olup olmadığını değerlendiriyor. Ceza indiriminin gerekçesinin kararda ayrıntılı yer alması gerekiyor. Ceza indirimi, gerekçesiz ve haksız ise bozuluyor, yasaya uygunsa onanıyor. ‘Sanığa indirim yapılmaması’ diye bir bozma nedeni olmuyor.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan: “Failin geçmişi, sosyal ilişkileri fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları göz önüne alınarak uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesi gereken takdiri indirim sebebinin artık her kararda otomatik olarak uygulandığını görüyoruz.”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: “Mahkemeler, ‘Biz insan odaklı bakıyoruz diyor. Sonra, ‘Erkekliğine Laf’ etti’ diye haksız tahrik indirimi yapılıyor. Bu büyük bir çelişkidir. Hâkimin sanıkla aynı cümleleri kurması, bakış açısı tedirginlik vericidir.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER