‘Plastik atık temiz gelsin’

Türkiye’nin, karışık plastik atık ithalatını durdurmasının önemli olduğunu belirten çevre bilimci Prof. Dr. Mustafa Öztürk, gelen plastik atıkların kirli olmaması ve bünyesinde tehlikeli madde bulundurmaması gerektiğine dikkat çekti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
‘Plastik atık temiz gelsin’

Çevre bilimci Prof. Dr. Mustafa Öztürk, AB’nin kirli plastik atıklarının ülkeye girişine izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, kirli plastik atığın temizlenmesi için yüksek oranda temiz su kullanıldığını, kirlilik yükü çok yüksek atık su oluştuğunu ve bunun da kanalizasyona verildiğini anlattı. Türkiye’nin karışık plastik atık ithalatını durdurduğunu hatırlatan Öztürk, “Ancak ithal edilen plastik atıklar kesinlikle kirli olmamalı ve bünyesinde tehlikeli madde bulundurmamalı” uyarısı yaptı.

1 OCAK’TA YENİ DÖNEM

Avrupa Birliği (AB), 1 Ocak itibariyle OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) üyeleri dışındaki ülkelere plastik atık ihracatını yasakladı. Üye ülkelere gönderilecek plastik atıkların temiz olması için de göndermeden önce sıkı denetime tabi tutma kararı aldı. Türkiye de 1 Ocak itibariyle ‘karışık plastik’ ithalatını yasakladı. Öztürk, “Gelişmiş ülkeler, kirli ve tehlikeli madde içeren plastik atıklarını gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere ihraç ederek o ülkelerin toprağının, suyunun, havasının kirletilmesine neden oluyor” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER